Kullanıcılar ve Arama Motorları Empatisi Nasıl Oluyor

Kullanıcılar ve Arama Motorları Empatisi Nasıl Oluyor

Arama motorları çevrelerinde, bir online pazarlama stratejisi kurmak için en önemli unsurlardan birisi ziyaretçilerinizle empati kurmaktır. Ortalama arama yapanlar ve daha belirgin olanlar, hedef pazarınız, bir şey arayanlar, daha etkili bir biçimde bu kullanıcılara ulaşabilirsiniz ve onları elinizde tutabilirsiniz.
Kullanıcılar için üretin, arama motorları için değil.” demek istiyoruz. Kullanıcılar sitenizde kötü bir deneyim yaşadığında, yapmak istediği şeyi yapamadığı veya aradığını bulamadığı zaman, bu sıkça kötü arama motoru performansıyla ilişkilendirilir. Diğer yandan, kullanıcılar web sitenizle mutluysa, pozitif bir deneyim yaşadıysa, hem arama motorunun hem de sitenin sağladığı bilgi veya sonuçla ilişkilendirilir.
Kullanıcılar ne arıyor? Kullanıcıların genellikle yaptığı üç çeşit arama sorgusu vardır:
* ”YapAlışveriş Sorguları –İşlem sorguları çoğu zaman uçak bileti satın al veya şarkı dinle şeklindedir.
* ”BilBilgi Sorguları – Bir kullanıcı bilgi aradığı zaman, genellikle bir grubun adını veya New York’taki en iyi restoranı aradığında geçerlidir.
* “GitNavigasyon Sorguları – Gidilecek belirli bir noktayı araştıran arama sorguları, çoğunlukla Facebook veya NFL’nin anasayfası gibi.
Kullanıcılar arama kutusuna bir arama sorgusu yazdığı ve sitenize geldiği zaman, buldukları şeyden memnun kalacaklar mı? Bu, arama motorlarının her gün milyonlarca defa anlamaya çalıştıkları ana sorudur. Arama motorlarının temel sorumluluğu, kullanıcılarına alakalı sonuçlar sunmaktır.
Bunların hepsi, küçük bir kutuya yazılan kelimeler ile başlar.

Arama motoru kullanımı yıllar geçtikçe evrim geçirdi, ama aramanın temel prensipleri büyük oranda aynı kaldı.

Aşağıda arama işlemlerini içeren adımları sizler için listeledik

  1. Bir cevap, çözüm veya bilgi için ne gerektiğini düşünün.
  2. İhtiyacınız olan, daha çok “sorgu” olarak bilinen kelime dizileri ve gruplarını belirleyin.
  3. Sorguyu arama motoruna yazın.
  4. Eşleşen sonuçları inceleyin.
  5. Bir sonuca tıklayın.
  6. Bir çözüm veya bu çözüme gidebileceğiniz bir link arayın.
  7. Eğer memnun kalmadıysanız arama sonuçlarına dönün ve başka bir link arayın.
  8. Sorguyu hassaslaştıran yeni bir arama gerçekleştirin.

İlginç Verilerle Büyük Resim

Arama motoru kullanımındaki büyük resme bakıldığında, birkaç çalışmadan ilginç veriler elde edilebilir. Bu verilerden en yenilerini, yararlı ve değerli olanlarını topladık. Sadece kullanıcıların nasıl arama yaptığını değil, aynı zamanda arama motorlarının gücü ile ilgili çok ilginç bir tezi de ortaya koyuyoruz.

Google.com Score’un Ekim 2011 araştırmasında liderliği aldı:
* Google siteleri, yapılan aramaların %65.4’üyle ABD’nin arama motoru pazarında liderliği aldı, onu %17.2 ile Yahoo! siteleri ve %13.4 ile Microsoft siteleri takip etti. (Yahoo!’nun arama özelliğini Microsoft sağlıyor. Gerçek hayatta, webmasterların çoğu trafiklerinin, buradaki yüzdelerden çok daha büyük bir kısmının Google’dan geldiğini görüyor.)
* Amerikalılar tek başlarına bir ay içinde şaşırtıcı olarak 20.3 milyar arama yapıyorlar. Google siteleri 13.4 milyar olarak sayılıyor, onu Yahoo! siteleri (3.3 milyar), Microsoft siteleri (2.7 milyar), Ask Network (518 milyon) ve AOL LLC (277 milyon) arama ile takip ediyor.
* Google altyapısı ile yapılan toplam arama, tüm aramaların %67.7’si olarak hesaplandı, onu tüm aramaların %26.7’si ile Bing takip etti. (Yahoo’nun arama özelliğini Microsoft sağlıyor. Gerçek hayatta, webmasterların çoğu trafiklerinin, buradaki yüzdelerden çok daha büyük bir kısmının Google’dan geldiğini görüyor.)


Ağustos 2011 Forrester raporuna göre online pazarlamada milyarlar harcandı:
* İnteraktif pazarlama 2016’da 77 milyar dolara yaklaşacak.
* Bu harcama, toplam reklamcılık bütçesinin %26’sını oluşturacak.
Burke 2011 raporuna göre arama yapmak yeni Sarı Sayfalar’dır:
* Davalıların %76’sı yerel işletme bilgilerini bulmak için arama motorlarını kullandılar. %74’ü sarı sayfaların çıktısını aldı.
* İnternetin sarı sayfalarını kullananlar %57 ve geleneksel gazeteleri kullanan %44.
* Yerel bilgileri bulmak için son 30 günde arama motorlarını kullananlar %67 ve online sosyal ağları bir yerel medya kaynağı olarak kullananlar %23 olarak belirlendi.
Ağustos 2011 PEW İnternet Çalışması yayınlandı:
* Normal bir günde arama motoru kullanan internet kullanıcılarının yüzdesi 2002 yılına göre durmadan üç katına yükseldi, tüm yetişkin internet kullanıcıları %59’a yükselerek rekora koştu.
* Bu artışla, normal bir günde arama motoru kullanan bu kullanıcılar, muhtemelenen internetin en çok zaman öldürülen uygulaması e-mail’i kullanan %61’lik kullanıcıya çok yaklaştı.
StatCounter Tüm Dünyaya Trafik Gönderen En İyi 5 Arama Motorunun Küresel İstatistik Raporu:
* Google trafiğin %90.62’sini gönderiyor.
* Yahoo! trafiğin %3.78’ini gönderiyor.
* Bing trafiğin %3.72’sini gönderiyor.
* Ask Jeeves trafiğin %0.36’sını gönderiyor.
* Baidu trafiğin %0.35’ini gönderiyor.
En Yüksek Sıralamalar İçin Tıklanma Oranları adlı bir 2011 Slingshot SEO Reveals Çalışması:
* Google’ın arama sonuçlarında 1. sıradaki sonuç tüm tıklama trafiğinin %18.2’sini alıyor.
* İkinci sıradaki %10.1’ini, üçüncü %7.2’sini, dördüncü %4.8’ini ve diğerleri %2’nin altında.
* Bing’in arama sonuçlarında 1. sıradaki sonuç %9.66 tıklanma oranı alıyor.
* İlk 10 sıradaki sonuçların toplam ortalama tıklanma oranı Google için %52.32 ve Bing için %26.32

Çıkartılan Sonuç ;

Bu özel çalışmalar, sonuçların sıralanmasına karşı arama sonuçlarına ne kadar az dikkat edildiğini ve ücretli arama listelemelerine karşı kullanıcıların gözlerinin organik sonuçlardaki kalın yazılı anahtar kelimelerle, başlıklarla ve açıklamalarla nasıl boyandığını gösteriyor.
Tüm bu etkileyici araştırma verileri bizi web aramasıyla ve arama motorları ile yapılan pazarlamayla ilgili önemli sonuçlara götürüyor. Maddeler halinde şu açıklamaları yapabiliriz:
* Arama yapmak çok çok popüler. Her yıl, yaklaşık %20 olarak güçlü bir şekilde büyüyor, bu neredeyse her online Amerikalı’ya ve dünya çapında milyarlarca insana denk geliyor.
* Arama, online ve offline ekonomik faaliyetlerin her ikisinde de inanılmaz boyutlara ulaştı.
* İlk birkaç sonucun içindeki daha yüksek sıralamalar, görünebilirlik açısından kritiktir.
* Sonuçların en üstünde yer almak yalnızca çok iyi miktarda trafik sağlamaz, aynı zamanda müşterilere şirketin/web sitesinin değeri ve önemi açısından güven aşılar.
SEO’nun temellerini öğrenmek, bu hedefler için hayati bir adımdır.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim