SEO Çalışmalarınızda Teknik Hatalara Düşmeyin!
Kullanıcı deneyimine odaklanmak, bizim de birçok yazımızda üzerinde durduğumuz gibi, oldukça değerli bir yöntem. Ancak, bunu yaparken SEO tekniklerini küçümser ve hak ettiği değeri vermezseniz, site trafiğiniz ciddi anlamda zarar görecektir!
Kullanıcı deneyimine yönelik geliştirmeler yaparken teknik SEO neden önemlidir?
Eğer Google’a SEO konusundaki en büyük tavsiyesini soracak olsaydınız size şu yanıtı verirdi: “Kullanıcı deneyimine odaklanmanız yeterli, gerisi kendiliğinden gelecektir…” Günümüzde SEO’nun kaliteli içeriklerle olan yakın ilişkisi gerçekten de ön planda.
Fakat ne yazık ki bu haberi sık sık her yerde duyan pazarlama uzmanları, SEO tekniklerini küçümsemek gibi bir hataya düşebiliyorlar. Bu da onlara somut olarak pahalıya mal oluyor. Birazdan, örneklerini vereceğiz…
Madalyonun bir yüzünde, teknik SEO’nun neredeyse eski önemini kaybettiğine yönelik makaleler ve paylaşımlar görüyoruz. Bu makaleler kullanıcı deneyimine odaklanmanın, ortak akılla hareket etmenin yeterli olacağı görüşünü savunuyorlar. Peki gerçekten de öyle mi? Bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım!
Bu makaleler kısmen çok haklı noktalara değiniyor olsalar da SEO’da zirveye oturmak o kadar da kolay değil. Tüm uzmanlar ciddiyetle bu farkındalığa sahipler. Çünkü bu ciddiyetten uzaklaştıklarında bir kabusla karşılaşabileceklerini çok iyi biliyorlar. Aralarında bunu deneyimlemiş olanları da var. Özellikle UX geliştirmeleri esnasında, yapılan değişikliklerin teknik SEO hatalarına yol açabildiğini görüyoruz. Bu da site trafiğinin ciddi ölçüde düşmesine neden oluyor.
İnternet üzerinden kamera satışı yapan başarılı bir e-ticaret sitesinin başına gelenleri, bir gerçek yaşam tecrübesi olarak paylaşalım. Bahsettiğimiz site, her yıl milyonlarca dolar kâr eden bir marka. Gelirlerinin %40’ını organik trafik üzerinden elde ediyordu.
Yakın zamanda e-ticaret sitesini yenilemeye ve taşımaya karar verdi. Kullanıcılarına daha iyi bir site deneyimi sunmak için, yaklaşık onar sayfadan oluşan ürün tanıtımlarını birer sayfada topladı. Bu sayfalar ürüne ait açıklamalardan, ürünle ilgili değerlendirme ve yorumlardan, bunun yanında sıkça sorulan sorular gibi içeriklerden oluşuyordu. Burada planlanan, kullanıcının aradığı her şeyi tek bir sayfada bulabilmesiydi. Bunun, müşterileri memnun edeceği düşünüldü.
Bu karar tam bir felaketle sonuçlandı! Sitenin toplam sayfa sayısı 7.000’den yaklaşık olarak 700’e düşmüştü. Sitenin yeni adresine taşınmasıyla birlikte, organik trafiği neredeyse yarı yarıya düştü! Bu, milyonlarca dolar değerinde satış kaybı demek!
Kıssadan hisse! UX’in yani kullanıcı deneyiminin, sıralamalarda başarılı olmak için önemli bir faktör olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Google; hızlı, mobil dostu, kullanıcıyla aktif bir şekilde kolayca etkileşim kuran siteleri seviyor ve ön planda değerlendiriyor. Bunların hepsi doğru! Fakat, bu tür geliştirmeler yaparken teknik SEO’dan asla vazgeçmeyin! Hatta, sürekli olarak kontrollü davranmalısınız.
UX geliştirmelerinde buna benzer sıkça yapılan iki hata ve çözümleri şu şekilde:
1. Sayfaları bir araya getirmekten veya toplam sayfa sayısını düşürmekten kaçının! Şu an, yakın ilişkili sayfaları tek bir sayfada toplamaya çalışmak gibi genel bir eğilim var. Fakat, her sayfanın kendine özgü bir anahtar kelime başarısı olabileceği detayı, gözden kaçırılıyor! Uygun SEO yönlendirmeleri yapmadan (redirection) bir araya topladığınız sayfalar hem sıralamalarda hem de organik trafikte size büyük kayıplar yaşatabilir!
2. Sıklıkla yapılan diğer bir hata, sayfa URL formatlarının değiştirilmesiyle ilgili. Eğer bu tür format değişimlerine gidecekseniz, elinizde mutlaka kapsamlı bir SEO yönlendirme planı olmalı (SEO redirect plan)! Zaman zaman, web sitesinin ana güncellemesi esnasında, web geliştiriciler URL yapısını değiştirmek isteyebiliyorlar. Bunu; daha basit, daha iyi organize edilmiş ve kullanıcı dostu bir site oluşturmak niyetiyle yapıyorlar. Bu hedeflerinde haklılar da… Ama, bir sitenin URL’sini değiştirdiğinizde Google bunu yeni bir markalaşma gibi algılıyor! Hatta, mevcut sıralamanız ve “arama geçmişiniz” tamamen yok olabilir! Bu hataya düşmemek için, eski URL’den yeni URL’ye yeniden yönlendirmeler yapmalısınız. Böylece sayfaların SEO açısından değerlerini koruyabilirsiniz.
Bitirirken:
Kullanıcı deneyiminin ne kadar önemli olduğundan, Google’ın içeriklere ve doğallığa ne kadar çok değer verdiğinden hemen her yazımızda bahsediyoruz. Fakat, madalyonun diğer yüzüne bakarak, yaşanmış gerçek bir hikayeyle sizleri uyarmak istedik! UX geliştirme çalışmalarınızda teknik SEO’yu asla ihmal etmeyin, hatta daha fazla önemseyin. Yoksa, SEO tekniklerini küçümsemek size pahalıya mal olabilir!
Bir Önceki Makalemiz : Google Featured Snippet Teknikleri
Bir Sonraki Makalemiz : Yeni Başlayanlar için En Etkili 7 SEO Tekniği