SEO ve Bilgi Mimarisi

SEO ve Bilgi Mimarisi

Bilgi mimarisi ve SEO birçok ortak hedefe sahiptir. Bu ortak hedeflerden bir tanesi, erişilebilirlik! Örneğin şu soruyla, konuyla ilgili farkındalık uyandırabiliriz: İnsanlar web sitenizde aradıkları içeriğe kolayca erişebiliyorlar mı? Gelin, işe önce bilgi mimarisini açıklayarak başlayalım. Ne demek istediğimizi daha kolay anlayacaksınız.
 
Bilgi Mimarisi Nedir?
En basit söylemle bilgi mimarisi web sitenizin nasıl organize edildiğidir. Web sitenizdeki öğelerin nasıl yerleştirildiğiyle ilgilidir:
*Sitenin ne kadar kullanışlı olduğu 
*Sitemap
*Sayfa türleri
*Sayfa yapısı
*Objelerin yerleşimi
*WireFrame’ler
*İçerik Organizasyonu
*Global araçlar 
*Kullanıcıya, sitede izlediği yolun sunulması 
Hem SEO, hem de bilgi mimarisi, kullanıcının beklentilerini karşılamayı hedefler. 

Peki Bilgi Mimarisine Dikkat Etmezseniz Ne Olur?
*Arama sonuçlarında, içerikleriniz çakışır ve rekabette kaybedersiniz. 
*Crawl bütçeniz artar.
*İç linkleriniz kötüleşir ve “pagerank” zayıflar.
*Kullanıcı memnuniyeti ve temel performans göstergesi (KPIs) düşer. 
*Sınıflandırma hatalarıyla karşılaşırsınız. Örneğin; hem ayakkabı hem de çorap satıyorsanız, ayakkabı çeşitleri arasında çorapları göstermek istemezsiniz. Her ürünü kendi kategorisinde göstermek istersiniz. 

Peki iyi bir bilgi mimarisi ve SEO uyumu için neler yapılabilir?
Daha iyi bir bilgi mimarisi ve SEO uyumu için şu 6 adımı uygulayın:
1. Öncelikle, bir hedefiniz olmalı!
Hedeflerinizi belirleyip hepsini kendi çerçevesinde değerlendirmelisiniz. Örneğin, sadece A terimini ön plana çıkartmak amaçlı bir içerik çalışmasına gitmeyin. İçerik çalışmanız, belirlediğiniz hedeflere ulaşma amaçlı yapılmalı. Örneğin kendinize şu soruyu sorun: Sitemizle neyi amaçlıyoruz? Bu sitenin amacı nedir? Sitemizi ziyaret eden kullanıcılardan nasıl davranmalarını bekliyoruz? Bu içeriği hangi amaçla oluşturduk, buradaki amacımız ne? Bu sorular çok temel ve basit gibi görünseler de mucizeler yaratabilecek nitelikte önemlidirler!
2. Analiz için testler yapın.
Sitenizin kullanıcı açısından rahat gezilebilir olması ve bu işin uzmanlarının ekmek kırıntıları dedikleri yerleşimleri doğru yapabilmek için testler yapın ve analiz edin. Her zaman için bir ziyaretçiyle bu testleri yapmanız gerekmez; ama tavsiye edilen budur.
3. KPIs daima aklınızda olsun.
İnsanların sitenizde nasıl davranmalarını istiyorsunuz, bunu netleştirmelisiniz. Hatta, hangi yolları takip etmelerini istiyorsunuz, bunu hangi sırayla yapsınlar? Bu sorulara cevap vermelisiniz. Bilgi mimarisini inşa etmeden önce kullanıcıdan izlemesini istediğiniz yolları netleştirmelisiniz. 
4. Mimariye ilk önce mobile-first, yani mobil uyumlu olarak başlayın.
Bilgi mimarisini kurarken eğer masa üstü yerine mobil bir site hayal ederseniz bu sizde daha faydalı farkındalıklar uyandıracaktır. Örneğin; sitenize yapmak istediğiniz yerleşimlerde sadece önemli olanlarını kullanmak isteyeceksiniz. Gereksiz içerikler konusunda aklınızda fikirler oluşacaktır. Bu tür gereksiz içerikleri ayıklamak için ilk önce masa üstü bir tasarım hayal edip mobil tasarıma geçmek yerine tam tersini uygulayın. İlk önce mobil düşünün, sonrasında, gerekli olduğunu düşündüğünüz parçaları masa üstü tasarıma ekleyebilirsiniz. 
5. Tutarlı olun.
Sitenizi ziyaret eden bir kişi, aynı içeriğe ulaşmak için birden çok yolu tercih edebilir mi? Cevabınız hayır olmalı. Daha net bir söylemle, sitenizde aynı içeriğe giden birden çok URL olmamalı. 
6. Doğru yerleşim ve gruplandırma.
SEO anahtar sözcüklerinizi sayfalara göre gruplandırın. Böylece doğru bir sınıflandırma yaparak aynı içeriğin birden çok kullanılması, yani içerik çakışmasının önüne geçebilirsiniz. 

 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim