Sesli Aramalar İçin SEO Teknikleri ve Önemli Püf Noktalar
“Google Sesli Aramalar” özelliği için ne tür optimizasyon teknikleri uygulamalısınız? Bu işin püf noktaları nelerdir? İçeriklerinizi nasıl hazırlamalısınız?
İşin komik tarafı, bu sorular Google’a da sesli arama yapılarak sorulmuş ve Google, yanıtı bilmediğini ama öğrenmeye çalıştığını söylemiş. Tabii ki SEO tekniklerini yakından takip etmek zorunda olan kişiler, sesli aramalarla ilgili optimizasyon tekniklerini çok daha detaylı bir şekilde araştırmalı.
Dilerseniz ilk olarak Google’da kimlerin arama yaptığı sorusuyla başlayalım ve hedef kitlemizi daha iyi tanıyalım.
Sesli Aramaları Kimler Kullanıyor?
Çok yakın bir zamanda, 1.000 kişiyle yapılmış bir anket var. Anket sonuçlarını direkt paylaşıyoruz:
• İnsanlar, toplum içinde sesli arama yapmaktan eskisi kadar çekinmiyorlar.
• Google’da en çok sesli arama yapan kişilerin yaş aralığı 35-44 yaş.
• Yine toplum içinde, hiç çekinmeden en çok sesli arama yapma alışkanlığı olan kişilerin yaş aralığı ise 25-34 yaş.
• Hedef kitleyi, sosyal statü açısından değerlendirirsek, sesli aramayı tercih eden segment, daha çok orta ve üst düzey gelire sahip kişiler.
Uzmanlar, Amerika’da 2020 yılına kadar her 4 evden 3’ünde sesli arama yapabileceğiniz bir akıllı asistan olacağını söylüyorlar (Telefon, tablet hariç. Google Home gibi asistanlardan bahsediyoruz.).
Sesli Aramalarda Sıralama Faktörleri
Şu açık ki, teknoloji çok hızlı değişiyor ve buna paralel olarak kullanıcı deneyimi de her gün farklı bir yöne doğru kayıyor. Bu yüzden, uzak geleceğe dair tahminler yapmak pek de kolay değil. Sesli aramalar çağıyla birlikte öncülerden olup, rakiplerinize büyük farklar atmak istiyorsanız, bu alanla ilgili son teknoloji ürünlerini yakından takip etmeniz gerekiyor.
En son teknolojileri ve bu teknolojiyi kimlerin kullandığını takip etmek, işin sadece ilk ayağı. Sesli aramalarla ilgili, sıralama faktörlerine dair yakın zamanda sizlerle bir makale daha paylaşmıştık. Bu kez, konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçlarını tekrar etmek yerine, bu işin püf noktaları nelerdir, bunlara değineceğiz.
İşte bu işin püf noktası ve uygulamanız gereken SEO teknikleri:
• Sesli aramaları hedeflediğiniz içeriklerinizi, belirli bir soruya cevap veren nitelikte hazırlayın. Bu tahmini cevap, oldukça yalın ve kısa formatta olmalı. Örneğin; Pisagor teoremi nedir diye sorulduğunda, gelen cevap sadece 25 kelimeden oluşuyor!
• Sesli arama yapan her insan, mutlaka dil bilgisi uzmanı değil. O yüzden, içerikte kullandığınız dil de günlük konuşmaya yakın bir tonda olmalı. Çok profesyonel bir editöryal stil kullanmanıza gerek yok.
• İlk maddede, tahmini cevapların yalın ve kısa formatta olması gerektiğini söylemiştik. Ancak burada dikkat etmeniz gereken yer, cevabı içeren içeriğinizin, tam tersine uzun bir formata sahip olması! Yani, sesli aramalarda öne çıkmak gibi bir niyetiniz varsa, web içerikleriniz 2.300 kelimenin altında olmamalı.
Sesli Aramalar Nasıl Bir Mantıkla Çalışıyor
Sesli aramalar, sorduğunuz soruya direkt cevap veren bir robot gibi çalışmıyor. Tam aksine, kullanıcının niyetini tahmin etmeye çalışıyor ve arama sonuçlarında en otoriter cevaplara yer veriliyor.
Örneğin; “Barış Manço Kimdir?”, diye sorduğunuzda size tüm Barış Manço’larla ilgili cevaplar verilmiyor. Google, ünlü bir sanatçıyla ilgili bir arama yaptığınızı biliyor. Bu yüzden, sesli aramalar için yaptığınız optimizasyon çalışmalarını, her zaman dile getirdiğimiz gibi; konuşma, sohbet etme mantığında hazırlayın. Kullanıcı niyetini anlamak, bu işin neredeyse temelini oluşturuyor!
Peki, sesli aramalar için Google, neden uzun formatlı içerikleri tercih ediyor? Daha doğrusu, arama sonuçlarında kaynak olarak neden uzun içeriklere yöneliyor? Bunun birkaç nedeni var. Birincisi, uzun içerikler, kullanıcının niyetini anlamak adına, çok daha büyük bir potansiyele sahip. Diğer bir neden de yanlış cevap riskini minimuma indirmesi.
İçeriklerin, tek başına uzun olmaları da yeterli değil. Bol sayıda ve birbirleriyle bağlantılı; tutarlı bir içerik havuzuna sahip olmanız gerekiyor. Güçlü bir domain, içeriklerin kolay okunur bir formatta sağlanması da sesli aramalar için optimizasyon çalışmalarınızda size ek faydalar sağlayacaktır.
Bir Önceki Makalemiz : Anahtar Kelimeleriniz Google Tarafından Tutarlı Bulunuyor Mu?
Bir Sonraki Makalemiz : Özgün Görsel İle Backlink Kazanma Teknikleri