Marka Yönetiminde SEO Neden Önemli?

Marka Yönetiminde SEO Neden Önemli?

Bu başlığı görünce, bazılarınız SEO ile marka yönetimi arasında nasıl bir ilişki olabilir ki diye düşünmüş olabilir. Markalaşma sürecinde SEO, kuruma birçok katkı sağlar ama biz şimdilik bu ilişkiyi sadece “Markayı Korumak” üzerinden ele alacağız. 

Marka değerinin korunması açısından SEO hangi noktalarda kritik öneme sahiptir? 

1. Potansiyel müşterileriniz, mağazanızla ilgili; çalışma saatleri, adres, telefon gibi bilgilere ulaşmak istediklerinde başvuracakları ilk adres Google’dır. Eğer bu müşteriler sizi Google’da bulmakta zorluk yaşarlarsa veya güncel bilgilerinizle Google’ın gösterdiği bilgiler tutarsızsa, bu tür bir tecrübe, müşteri deneyimi açısından marka değeriniz adına olumsuz düşünceler uyandırır. 

2. Markalar günümüzde birçok müşteriye, mobil uygulamalar üzerinden de ulaşıyor. Özellikle müşterinin satın alma sürecini ve deneyimini kolaylaştıran, iyileştiren birçok uygulamayla karşı karşıyayız. Fakat, birinci maddedekine benzer bir şekilde; kullanıcıların, arama yaptıklarında, geliştirdiğiniz aplikasyona ulaşamadıklarını bir düşünün… Ya da, geliştirilen uygulamanın markanızı, belirlenen marka konumlandırmasına uygunsuz bir şekilde temsil ettiğini? Ne yazık ki bu tür durumların da olumsuz bir marka deneyimine yol açacağı kesin.

3. Markanızla ilişkili birçok terim, belirli bir arama hacmine sahiptir. Hatta, kimileri, marka trafiğinizden çalmak adına kötü amaçlı niyetle bu terimleri kullanabilir. Markanızı kullanarak, kendi tarafına çıkar sağlamak isteyen kişiler (hatta markanıza zarar verme niyeti de taşıyor olabilirler) domain adresinizi ve markanızla özdeşleşmiş içerikleri kullanarak, normalde sizin hakkınız olan trafiğe zarar verebilirler. Diğer yandan SEO ekipleri, markanızla ilişkili en önde gelen anahtar kelimelere hâkim oldukları için, bu tür risklerin önüne geçebilirler.

4. Konu SEO olduğunda hemen hepimiz, dış aramaları yani arama motorlarını önemseriz. Fakat, etkili ve kaliteli bir müşteri deneyimi açısından site içerisinde yapılan aramalar da önemlidir! Konusunda uzmanlaşmış SEO ekipleri, site içi aramaları da müşteri deneyimine uygun hale getirirler. Bu tür düzenlemeler, ek olarak, sitenin Google aramalarıyla uyumuna da katkı sağlar! 

5. SEO, sadece Google ile sınırlı değildir. Bing ve Yahoo gibi önde gelen rakipler halen mevcut. Günümüzde müşteriler, özellikle de akıllı cihazların hızlı gelişimiyle birlikte birçok arama kanalına kolaylıkla ulaşabiliyor. Bu yüzden, tüm markalar hangi ölçekte olurlarsa olsunlar, bir SEO ekibine sahip olmalı ve rakiplerine karşı mümkün olan her arama kanalında varlıklarını göstermelidirler.
Çalıştığınız kurumda, pozisyonunuz ne olursa olsun, şirketin marka değerini daima korumanız gerekir. Eğer, SEO ile ilgili bir pozisyonda hizmet veriyorsanız, markadan sorumlu yöneticilerinize ve pazarlama yöneticilerinize bu önemli maddeleri mutlaka bir şekilde sunun, anlatın. SEO’nun marka itibarını korumada önemli bir role sahip olduğunu anlayan markalar, müşterilerin yaşadığı kötü tecrübeleri en aza indirirler.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim