E-Ticaret Sitelerinde Fark Yaratacak 5 SEO Tekniği

E-Ticaret Sitelerinde Fark Yaratacak 5 SEO Tekniği

Büyük ölçekte bir e-ticaret siteniz varsa, her sayfaya tek tek içerik optimizasyonu sağlayabileceğiniz bir bant genişliğiniz de yoksa, bu 5 SEO tekniği tam size göre! 
Hemen teknikleri veriyoruz:

1. Site İndeksleme

Eğer e-ticaret siteniz büyük diyebileceğimiz bir ölçekteyse indeksleme için ayrı bir emek vermeniz gerekir. Site içi optimizasyonlarınız ne kadar başarılı olursa olsun, eğer Google botları tarafından okunmuyorlarsa, arama motorları içeriklerinize ulaşamıyor demektir. Bu da hiç iyi değil!
Site indekslemesini geliştirebileceğiniz birkaç taktik bulunuyor. Bunlardan biri, Google Search Console’da (GSC), 5xx hatalarını analiz etmektir. Çok yakın zamanda bizim de adını sıkça duyurduğumuz, Google Webmaster Trend Analistlerinden, Gary Illyes konuyla ilgili oldukça faydalı bilgiler paylaştı. Gary, yazdığı blog paylaşımında webmasterlara Search Console, Crawl Hataları Raporu’ndaki server hatalarının sayısına dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu. Çünkü O’na göre, çok sayıda server hatası veya bağlantı zaman aşımı gibi problemler varsa bu, sitenin sağlıklı ilerlemediğinin bir işareti. 

2. Ana Menü Navigasyonu

Ana menülerin doğru bir şekilde yerleşimi hem genel SEO hem de site içi optimizasyon açısından önemli. Fakat, konu e-ticaret sitesi olduğunda hızlı bir yenilenme gerektirebiliyorlar! Ana menüler, doğaldır ki; en çok indekslenen ve arama sonuçlarında en çok başarıyı getiren sayfaları taşırlar. Özellikle de bahsettiğimiz gibi büyük ölçekli bir e-ticaret sitesiyseniz, binlerce link arasında ana menülerin yeri ayrıdır ve ön plandadırlar. Bu yüzden tüm e-ticaret siteleri ana menüyle birlikte gerçekleştirdikleri site için link dağılımına ayrı bir önem verirler. 
Ana menü navigasyonu iyileştirmeleri için de teknikler bulunuyor. Bunlardan biri, ikincil bir navigasyon eklemek. Gerçek bir örnek vermek gerekirse “Home Depot” markasını örnek gösterebiliriz. Sayfanın “Tüm Departmanlar” linkinin altında 17 adet, en genel özelliği taşıyan kategoriler yerleştirilmiştir! Ancak, her bir kategorinin üzerine geldiğinizde, o kategoriyle ilgili ikincil opsiyonları da size gösterir! Bunun, markaya, Google sıralamalarında oldukça büyük bir katkı sağladığı biliniyor. 

3. Kategori Sayfaları İçin Sayfa İçi Kopyalar

Birçok webmaster, uygun ürünlerin listelendiği bir kategori sayfasının yeterli olduğunu düşünür. Sayfanın ek içeriklerine değinmezler. Kötü adam olmak istemeyiz ama bunun doğru bir yöntem olmadığını belirtmek zorundayız. Bir sayfa sadece ürün listesinden ibaretse, bu sayfa Google için büyük anlamlar ifade etmiyor! Bu yüzden Google, bu sayfaları sıralamalara dahil etmeyebiliyor! Arama botları, sayfanın HTML text içeriklerine bakarak, o sayfa ile ilgili fikir sahibi olmak isterler. Sayfanın sıralamalardaki değerine ancak bu şekilde karar verebilirler. 
Size kısaca “Walmart”ın web sitesini örnek verelim. Sitenin yemek kategorisinde, iki paragraf da olsa bir tekst içerik paylaşıldığını görebilirsiniz. Bu içerik bile, arama motorlarının bir fikir sahibi olmaları ve bunu sıralamalarda etkin bir şekilde kullanmaları için yeterlidir. 

4. Ürün Şeması

Yapılandırılmış verilerin SEO açısından değerlendirilebileceği en etkili yer belki de ürün şemalarıdır! Google, ürün şemalarına günümüzde büyük ölçüde önem veriyor. Özellikle de e-ticaret sitelerinde!
Bizim de daha önceki yazılarımızda belirtmiş olduğumuz gibi Google son zamanlarda “Google Görsel Aramalar” ve “Benzer Ürünler” ile ilgili önemli değişimlere, yeniliklere gitti! Kullanıcılar bir ürün araması yaptıklarında Google onlara benzer ürünleri de sunuyor. Bu noktada en kritik tavsiye şöyle: Görsel referanslı ürün şemalarınız mutlaka olmalı!

5. URL Yapısı

Konu URL yapısına geldiğinde en iyi çözüm, ürünlerin kök dosyaya mümkün olduğunca yakın olmasıdır. Daha anlaşılır bir ifadeyle; şöyle bir link uygun değil:
“www.siteadınız.com/ürünler/özellikler/özellikdetayları/detay-1” 
Bir link ne kadar uzunsa, kullanıcının ürünün temel ismini fark etmesi o kadar zorlaşır. Önde gelen büyük e-ticaret markalarını incelerseniz, asıl ürün listesi sayfalarının, ana yönlendiriciden bir veya en fazla iki dosya uzakta konumlandığını görürsünüz. Ürün sayfasının ardına daha uzun parametreler elbette eklenebilir; ancak, arama sonuçları için ürün adının URL’de okunur olacağından emin olun!

Bitirirken:

Bahsettiğimiz teknikleri detaylandırmak tabii ki mümkün. Fakat kısaca, hangi noktalara değinmeniz gerektiğini belirtmek ve vurgulamak istedik. Bu teknikleri hayata geçirerek, sadece bir yılda organik trafikte %22 ve organik gelirlerinde %27 artış sağlayan siteler olduğunu da ayrıca ekleyelim!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim