Sosyal Paylaşımın Sitenizin Üzerindeki Etkisi ve Gücü

Sosyal Paylaşımın Sitenizin Üzerindeki Etkisi ve Gücü

Google+, Twitter ve Facebook Oyunu Nasıl Değiştirdi ?

2011 ve 2012 yıllarında sosyal paylaşımda ve aramaya etkisinde büyük bir artış görüldü. Google, özellikle sosyal sinyallerin büyük bir kısmını arama sonuçlarıyla birleştirdi. Bu, arama yapanların sosyal çevreleri (Facebook, Twitter ve diğerleri) tarafından paylaşılan içeriğin, üye girişi yapmış kullanıcılara sunulan kişiselleştirilmiş sonuçlarını da kapsar. Doğal olarak bu sonuçlar ilk onda görünmezler ama sosyal etki sebebiyle yüceltilir.
Arama pazarlamacıları için sosyal yükselişin potansiyel gücü çok büyüktür. Onlar, çok sayıda şey paylaşan büyük sosyal çevrelerle, paylaşılan şeyleri (ve kendi yüzlerini) büyük ihtimalle arama sonuçlarında görürler. Yayıncılar için bunun yararı, içeriğinizin, büyük sosyal takipçilerle, yüksek etkiye sahip bazı insanlar tarafından paylaşılması anlamına gelir. Özellikle Google için bu, Google+ ’ta paylaşılan içeriklerdir.
Sosyal Paylaşımlar Linklerle Aynı mıdır?
Bir bakıma hayır. Bununla birlikte Tweet’ler, Like’lar ve Plus’lar olarak sosyal paylaşımların sıralamaya etkisi kanıtlanmıştır, bu arada linkler, içeriğinizin popülaritesini artırmak için diğer tüm yöntemlerden açık ara daha üstün ve sağlam bir yöntem olarak değerlendirilir.
Link İnşasının Temelleri
Link inşası bir sanattır. SEO işinin hemen hemen en zorlu bölümü budur, ama aynı zamanda başarı için en önemli olan şeydir. Link inşası yaratıcılık, telaş ve çoğunlukla bütçe gerektirir. Hiçbir link inşası kampanyası aynı değildir ve link inşası yapmak için seçtiğiniz yol sitenizin kişiliğine olduğu kadar sizin de kişiliğinize bağlıdır. Link almanın iç temel çeşidi aşağıdadır.
1. “Doğal” Yayıncı Linkleri
İçeriğinize veya firmanıza bağlantı vermek isteyen siteler tarafından doğal yollarla verilen linkler. Bu linkler, değerli materyal (harika içerik) üretmekten ve bundan çevreyi haberdar etmekten başka SEO’yla ilgili özel bir çaba gerektirmez.
2. Manuel “Sosyal Yardım” Linki
SEO’cu bu linkleri, blog yazarlarına link için e-posta atarak, siteleri dizinlere kaydederek veya bir şekilde eklenmesi için ödeme yaparak elde eder. SEO’cu genellikle, kendi çıkarlarına en uygun olan link hedefini açıklayarak bir ücret teklifi yapar. Bir web sitesi ödül programına kaydolmak için formlar doldurmak veya bir profesörü, kamu dersinde kendi kaynağının daha güvenilir olduğuna ikna etmek gibi örnekleri içerir.
3. Kendi Yarattığınız, Yayıncıdan Gelmeyen
Yüzbinlerce web sitesi, ziyaretçi defteri girişleri, forum üyelikleri, blog yorumları veya kullanıcı profilleri aracılığıyla ziyaretçilerinin link bırakmalarına fırsat veriyor. Bu linkler düşük değer arz eder ama toplu olarak bakıldığında hala bazı siteler için etkileri vardır. Genel olarak arama motorları bu tip linklerin çoğunun değerini düşürmeye devam ediyor ve saldırganca bu linklerin peşine düşen siteleri cezalandırdıkları biliniyor. Bugünlerde bu tarz linkler genellikle spam olarak nitelendirilir ve dikkatle izlenir.

İpucu : Bir SEO’cu olarak, harcanılan gayrete göre bunlardan hangisinin en yüksek geri dönüşü sağlayacağını seçmek size bağlıdır. Genel bir kural olarak,  en iyi arama motoru sonucunu kazandıracak, olabildiğince geniş ve çeşitli bir link profili inşa etmek daha mantıklıdır. Standart dışı, doğal olmayan veya manipülasyona dayalı her link inşası modeli, gelişmiş arama algoritmalarına hedef olarak eninde sonunda düşüşe sebep olacaktır.

Her pazarlama faaliyetinde olduğu gibi, link inşası kampanyasındaki ilk adım da, hedefleri ve stratejileri belirlemektir. Ne yazık ki link inşası, ölçmek için en zor faaliyetlerden biridir. Arama motorları her bir linki titizlikle ve matematiksel metriklerle ölçüp tartmasına rağmen, dışarıdan bu verileri bilmek imkansızdır.
SEO’cular, link değerinin değerlendirme cetvelini oluşturmaya yardım etmek için belli bir sayıda sinyali temel alır. Link sinyallerinden elde edilen verilerin ışığındaki veriler aşağıda listelenmiştir, bu metrikler şunları içerir:
Alakalı Arama Terimlerinde Sıralamaya Girmek
Bir arama motorunun, bir sayfayı ne kadar iyi değerlendirdiğini anlamak için en iyi yollardan biri, sayfanın hedefi olan (özellikle başlık etiketindeki ve manşetteki) bazı kelimeleri veya kelime gruplarını aramaktır. Örneğin, “köpek kulübesi” kelime grubu için sıralamaya girmeye çalışıyorsanız, halihazırda bu kelime grubu için üst sıralardaki sayfalardan link almanın ciddi şekilde faydası olacaktır.
Domain Saygınlığı
Domain Saygınlığı (veya DS), bir domainin belirli bir sorgu için sıralamaya girme ihtimalinin bağımsız bir göstergesidir. İnternetin domain grafiğini analiz ederek ve Google’daki on binlerce sorguyla kıyaslanarak hesaplanır.
Rakiplerinizin Backlinkleri
Anahtar kelime grubunuzda zaten iyi bir sıralamaya sahip olan bir web sitesinin backlinklerini inceleyerek, onların bu sıralamayı elde etmesine yardımcı olan linkler hakkında değerli bir istihbarat almış olursunuz. SEO’cular, Open Site Explorer gibi araçları kullanarak bu linkleri keşfedebilirler ve kendi link inşası kampanyalarında bu domainleri hedef alabilirler.
Bir Sayfadaki Link Sayısı
Orijinal PageRank formülüne göre, bir linkin değerinin artması, sayfadaki diğer linklerin azaltılmasıyla gerçekleşir. Bu yüzden, az sayıda link içeren bir sayfa tarafından size link verilmesi, (diğer her şey aynıyken) çok sayıda link içeren aynı sayfadan link verilmesinden daha etkilidir. Bunların alakalılık derecesi bilinmez (bizim denemelerimizde önemli olduğu ama çok da baskın olmadığı ortaya çıktı) ama kesinlikle link yönetiminde dikkate almanız gereken bir şeydir.
Potansiyel Yönlendirme Trafiği
Link inşası hiçbir zaman sadece arama motorları için olmamalıdır. Yüksek miktarda, tıklanma oranı yüksek olan doğrudan trafik gönderen linkler, size sadece sıralama için daha iyi bir arama motoru değeri sunmaz, aynı zamanda da sitenize hedeflenmiş, değerli ziyaretçiler (tüm internet pazarlamacılığının temel hedefi) sunar. Bu, site istatistiklerine bakarak, ziyaretçi/sayfa gösterim sayısını temel alarak tahmin edebileceğiniz bir şeydir. Eğer bunlara erişiminiz yoksa, Web Siteleri için Google Trends gibi servisler size, en azından domain çapındaki trafikle ilgili kabataslak bir fikir verebilir, bununla birlikte bu servislerin bazen çılgınca hatalar yaptığı da biliniyor.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim