Wordpress SEO, Bölüm 2
Daha önceki yazıda daha genel optimizasyonlar ile ilgilendik. Botları kontrolleri doğru şekilde yapması için linklerle, taglerle ilgilendik. Sitenin haritasını çıkarttık, başlıklar ve görsellerde küçük dokunuşlarla arama motorları için elverişli hale getirdik. Şimdi işi biraz daha temelden yukarılara çıkartacağız, botların daha ileri olası kafa karışıklıklarına doğru şekilde siteyi anlamaları için kanalize edeceğiz. Görselliğe odaklanırken, optimizasyonu unutan uygulamalara örneğin sidebarlara değineceğiz.
RSS optimizasyonu
Sitenizdeki içerikleri çalanlardan dolayı düşüş mü yaşıyorsunuz? Lanet okumaya gerek yok, bu durumu avantajınıza çevirebilirsiniz. RSS veri beslemelerinizde özgün olan içeriğinize linkleme yaparak, arama motorlarını o içeriğin gerçek sahibinin kim olduğunu gösterebilirsiniz. WordPress eklentileri ile anahtar kelimelerinizde böylece aynı içeriği kullanıp size karşı rekabet oluşturan siteleri alt ederek çok daha yukarılara çıkabilirsiniz.
.Htaccess ve robots.txt dosyalarının optimizasyonu
Robots.txt arama motorları sitenizi indekslemek için uğradıklarında ilk geldikleri adrestir. Bu text sayfanın hangi yerlerinin indekslenip indekslenmeyeceği konusunda arama motoru indeksleme botlarına yöneltilen direktifleri içerir.
WordPress gibi içerik yönetim siteleri için .htaccess bir güvenlik uygulamasıdır. WordPress ile yaygınlaşan şimdi ise birçok sitede kullanılan bir uyguulama. .Htaccess klasörleri gizleme ve şifreleme yoluyla kapatan ve böylece güvenliğinizi ve ulaşılabilirlik ayarlarınızı bir üst güvenlik kademesine çıkartan bir güvenlik dosyası. Tüm bunların yanında, bant genişliği, verilerin sıkılaştırılması gibi birçok işlem de bu dosya ile yapılabiliyor.
Bu dosyaları WordPress SEO eklentileri menülerinde kolaylıkla kontrol edilebilen ve güncellenebilen bir hale getirebilirsiniz.
Sidebar optimizasyonu
Tüm arkadaş bloglarınız, tüm arkadaşlarınız, bağlantılar… dolu bağlantılar. Bunları acaba sitenin her sayfasına gerek var mı? Yoksa sadece ana sayfaya koysak daha mı iyi olur? Arama motorları tüm siteye yayılan linklemelere artık pek sıcak bakmıyorlar, hem linklerini paylaştığınız arkadaşlarınıza hem de kendinize bu tip linklemeler aslında faydalı olmuş olmuyorsunuz. Sitenize gelen kullanıcıları da bir çok siteye dağıtmış ve sitenin toplayabildiği ilgiyi de dağıtmış oluyorsunuz linklemeler ile.
Tek içeriğin paylaşıldığı sayfalarda, yazının başlığıyla çoğu zaman bu linklerin bir ilişkisi bulunmuyor, aramalarda başlıktan sonuçla bulunduğunda burdaki linkler arayıştaki kullanıcılar için bir şey ifade etmemiş oluyor.
HTML siteharitası hazırlamak
Bloglar için HTML site haritasının çok gerekli olmadığı düşünülebilir fakat bu haritalar katman katman birçok sayfalandırma içeren sayfalarda ise hem kullanıcıya hem de arama motorlarına büyük kolaylık sağlıyorlar. Bu tip bir siteye sahipseniz HTML site haritalarına mutlaka ihtiyaç duyuyorsanız demektir.
Aynı zamanda Matt Cutts’ın açıklamaları da gösteriyor ki HTML site haritaları XML haritalardan daha üstün olduğu. HTML haritalarından hem kullanıcılar hem Google botları faydalanabilirken XML haritalar sadece botların işine yarıyor.
Gereksiz arşivlerden kurtulun.
Eğer sadece sizin yazarlık yaptığınız bir siteye sahipseniz, ya da daha genel bir bakışla yazar arşivlerine gerek duymuyorsanız bu arşivleri kaldırabilirsiniz. Arşivler hem duplicate content’lere yol açabilir hem de gereksiz linklemeler oluşturarak arama motorlarının gözünde değer kaybetmenize neden olabilir.
Sayfalamaların optimizasyonu
Bir crawler bot kategoriler arasında dolaşırken, o kategorinin altındaki tüm sayfaları ve alt kategorileri dolaştığından emin olun. Eğer bir kategori altında çok fazla gönderiye sahipseniz, 10 sayfa önceki yazınızdaki bir linki bulmakta zorlanabilir. Bunun için de birçok plugin bulunuyor. Bunlardan biri de WP-PAGENavi.
Gereksiz linklerden kurtulun
Bir başka küçük ama etkili optimizasyon yöntemi de her sayfanızda login ve kayıt olma sayfalarının her seferinde yeniden linklenmemesini önlemek. Aynı şekilde RSS feedleri de, tüm bunları unfollow yapmak siteye bir katkı yapmayan linklemerden siteyi kurtaracaktır.
Canonical Link
Canonical link uygulamasının amacı, bir sayfanın birden fazla kez, farklı adreslerle indekslenmesini önlemektir.Kullanılmadığında Duplicate content’e yani aynı içeriğin sayfanızda siz kasten yapmasanız dahi birçok defa tekrarlanmasına neden olur. Tekrarlanan içerik ise arama motorlarınca hoş karşılanmaz, SEO değerinizde düşüşlere neden olur. Şuradaki çeşitli URLleri inceleyelim:
www.domain.com/kategoriler/bilgisayar/bilgisayar-malzemeleri
domain.com/kategoriler/bilgisayar-malzemeleri
www.domain.com/Bilgisayar -malzemeleri
Bunların hepsi aynı içeriğe bizi gönderse dahi, 3 tane link ile içerik 3 defa kopyalanmış demektir. Google kopya içerik, gereksiz linkleme aslında daha genel olarak gereksiz herşeye karşı sert bir tavır takınıyor. Eskiden bu kadar değildi. Artık dikkat etmemiz gerekiyor.
Canonical URL işlemi ile istediğiniz URLlere öncelik verebilirsiniz. Canonical URL ile yönlendirmeler size zor geliyorsa, bu işi pluginlerle de yapabilirsiniz. İki şekilde de duplicate content denen sorundan kurtulmuş olacaksınız.
Kendi başınıza yapmak istiyorsanız da Canonical URL’yi Sayfaların
elementi içersine yerleştiriyorsunuz. Örneğin aşağıdaki kodu domain.com/domainsayfası URL’sine yerleştirip, gerekli yönlendirmeyi sağlanmış olunuyor.
< link rel="canonical" href="https://domain/domainsayfası" / >
Kısaca, tekrarlanan içerik probleminiz ya da arama sonuçlarında bir sayfa yerine göstermek istediğiniz başka bir sayfa varsa rel=Canonical link tag’inin kullanılması gerekiyor.
JavaScript, CSS, and HTMLyi sıkıştırmak
JAvascript, CSS ve HTML uygulamalarının kodları sitenin performansını arttırmak amacıyla ve sayfaların daha hızlı açılabilmesi için sıkıştırılabiliyor veya ‘küçültülebiliyor’
Böylece bir kullanıcının bir başka siteden sizin sitenize gerçeken aldığı HTTP isteklerinin sayısını azaltıyor ve gereksiz verilerin akışının da önüne geçiyor.
Bir Önceki Makalemiz : Google Optimizasyon İpuçları
Bir Sonraki Makalemiz : Sitenizi bir de Googlebot gözünden görün