WP Super Cache eklentisi ve kullanımı

WP Super Cache eklentisi ve kullanımı

TANITIM

Super Cache programı sunucuyu zorlayan PHP kullanımı yerine statik HTML dosyalarının yaratarak sitenin hızını arttırıyor. Optimizasyona siteyi hızlandırdığı için katkısı büyük. Kullanımında sitenizin ihtiyaçlarına göre bir ayar yapmak gerekiyor ve bu detaylı ayarların ne işe yaradığını açıklanmadıkça kullanıcılar sorun yaşayabiliyorlar. Şöyle açıklayabiliriz, sitenizde dinamik içerikler var super cache onları, dinamik halden statik hale getiriyor. PHP yazılımları işlenmesi daha zor ve daha çok ağır gerektiren uygulamalar olduğu için, bu statikleştirme siteye hız olarak katkı sağlıyor. Serverın yükünü hafifletiyor siteyi de hızlandırıyor. Bu oluşturulan html dosyalarının nasıl ve kim için sunulacağı da çeşitli seçenekler ile yönetici tarafından belirlenebilir.

Programın Önbellekleme metodları (sıralama hıza göre yapılmıştır) :

1- Mod_Rewrite: En hızlı önbellekleme olan bu seçenek, Apache’nin bir modu olan mod_rewrite’ı kullanarak ‘superchacelenmiş’ HTML statik dosyaları yaratıyor. PHPleri kolayca es geçiliyor bu yöntemle ve oldukça da hızlanaıyor site.  Mod Rewrite seçeneği, en hızlı süper önbellek seçeneğidir. Tamamen PHP uygulamalarını es geçtiği için siteyi çok hızlandırır. Süper ön bellekli statik html dosyalarını sunmak için “.htaccess” dosyasında gereken özel değişiklikleri bu modda otomatik olarak yapılır.

2-PHP. Önbelleklenmiş dosyalar artık PHP desteği ile desunuluyor. Bu .htaccess’e müdahale etmeden yapılabilecek bir uygulama olduğundan çok daha basit. Bilinmeyen ve isimsiz kullanıcılara bu şekilde site sunuluyor. Bu seçenek ile sayfaların bazı bölümlerinin dinamik olarak sunulma imkanı da var. Çok yoğun bir trafik yoksa sitede bu seçenek oldukça kullanışlı.

3-Legacy(Dijital alanda alaylı bir ‘bir iş görmeyen anlamına gelmektedir) Önbellekleme: Bu önbellekleme bilinen kullanıcılar için bir cacheleme yöntemi. Kayıt yapmış ve giriş yapmış kullanıcılar, yorum bırakan kullanıcılar için daha çok tercih ediliyor. Olabildiğince dinamik içeriklere imkan tanıyan bir seçenek, dolayısıyla en refleksif önbellekleme ve tabii ki en yavaş yöntem de bu.  Bu seçenek her ne kadar bilinmeyen ziyaretçiler için de kullanışlı olsa da daha çok kullanıcı bilgilerine dayalı olarak siteyi sıklıkla ziyaret eden ziyaretçilere yönelik çalıştırılması programın siteyi hızlandırma görevini yapabilmesi için daha önemli. Ayrıca, PHP seçeneğinde olduğu gibi bu seçenek ile de sayfaların bazı bölümlerini dinamik olarak sunma imkanı var.

Not: Eğer ön bellek ile yeni tanışıyorsanız programı bu seçenekte kullanmak pek uygun değil. İleri düzey kullanıcılar Mod Rewrite seçeneğine yönelecektir, fakat PHP seçeneği de en az onun kadar hızlıdır.

YÜKLEME

Aynı isimde çok fazla eklenti var, dolayısıyla, doğru programı seçebilmek için Dooncha diye bir programcının yaptığı programı kullandığımızı belirtelim. Açıp yükledikten sonra üzerine düşülmesi gereken birkaç nokta var şimdi onlara değinelim.

Options’a gittikten sonra ‘Easy’ kısmındaki kolay demek ve gerçekten de en kolay aşama, Ön belleklemeyi de ‘Caching On’u seçerek aktif hale getiriyoruz.

Tamamsa, Advanced settings’de birkaç işimiz var onlara bakalım. Sırasıyla:

Cache hits to this website for quick access
Use PHP to serve cache files
Compress pages so they’re served more quickly to visitors
Don’t cache pages for known users
Cache rebuild
Mobile device support
Extra homepage checks

Şimdi önbellekleme çalışıyor mu çalışmıyor mu ona bakalım.

1- Sitenizde bir sayfaya gidin.
2- Kaynak kodu açın
3- En sonlara doğru gidin
4- ve en aşağıda wp super cache kodlarına bakın. Orada programın kendi kodlamasını göreceksiniz. ‘’Cached Page generated by WP Super Cache’ diye en sonda yazıyorsa önbellekleme başlatılmış demektir. Önemli eklentiler yükledikten sonra da gelip arada sırada birşeylerin kırılıp kırılmadığına bakmanızı öneriyoruz.

Çöp içeriğinin kontrollerinin ne sıklıkla yapılacağının ve eski önbelleklenen dosyaların ne kadar sıklıkla temizleneceğinin de ayarını burada yapabiliyorsunuz.

Çok güncelleniyorsa siteniz, garbage collection’ı daha sıklıkla yürütülür hale getirmelisiniz.
Çok güncellenmeyen sitelerde ise çok sık bir çöp kontrolüne ihtiyaç duymazsınız.

Garbage collection’da iki seçeneğiniz var. Timer belirli saniye aralıklarında ilerliyor, bu seçenek çok hızlı güncellenen siteler için uygun.
Saatler halinde, çalışma rejimini ayarlayan bir seçenek var, örneğin 2 günde bir veya birkaç saatte bir şeklinde. Bu da çok hızlı güncellenmeyen siteler için uygun.

Hızlı güncellenen siteler için

Çok fazla taze veriniz varsaçöp kutunuz boş olacaktır ve kısa bir timeout süresine sahip olacaksınız. Bu durumda timeout ayarını 60 saniyede bir yenilenen hale getirin. Zamanlayıcınızı da da 90 saniyede bir olacak şekilde ayarlayın. Yenileri geldiğinde İçi geçmiş cached dosyaların devamlı silinmesine olanak vereceksiniz bu ayar ile. Hızlı güncellenen siteler için bu bir başlangıç noktası olarak kabul edilebilir siz durumunuza göre bu ayarlarla oynayın.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim