2016 SEO Analizi

2016 SEO Analizi

2016’yı çoktan geride bıraktık. Bu süreçle birlikte 2017 yılı SEO trendlerine dair de birçok haber okuduk ve bizler de konuyla ilgili birçok haber paylaştık.
Ancak bu kez, geçmiş yıldan SEO adına ne tür dersler çıkartılabilir bu konuyu ele aldık ve bir zaman çizelgesi oluşturduk. Bu çizelgede 2016 yılını aylara bölerek inceledik. Hemen sonuçları verelim ve geride bıraktığımız 2016 yılından ne tür SEO dersleri çıkartabiliriz gelin birlikte göz atalım.
 
Bu sonuçlar, Google’ın nasıl bir evrim geçirdiğini de bizlere gösterir nitelikte!
1. Google, çok hızlı bir şekilde mobil ağırlıklı bir dünyaya evriliyor. 2016 yılından çıkardığımız en önde gelen derslerden birisi, mobile-first indekslemenin yükselişi ve kazandığı önem. Tüm bu yenilikler hem teknoloji hem de SEO dünyasında daha mobil bir anlayışa doğru bir paradigma değişimi yarattı.

2. Linkler, sıralama anlamında etkisini ve gücünü devam ettirirken (Penguin 4.0’ı inceleyebilirsiniz) Google’ın araştırmaya odaklandığı alanların; mevcudiyet yaratma, tahmin edilebilir olma ve kişiselleştirilmiş aramalar olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Bu trend eğiliminde; kişisel asistanların ve mobil kullanıcının odaklanılması gereken başlıklar olduğunu tekrar ifade etmekte fayda var. 

3. Aynı nedenlerden ötürü, sesli aramaların gelişim ve yeniliklerde büyük yer kazanacağını ön görmek mümkün. Stratejilerinde kimi zaman Google’dan farklılık gösteren Bing, sesli aramalar konusunda rekabette yükselişe geçebilir. 

4. John Giannandrea’nın, Google’da Aramalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı pozisyonuna geçmesinin ardından “machine learning”, “deep learning” gibi yapay zekâ disiplinlerinin, Google Aramaları ile ilgili her konuda mutlaka yer aldığını görüyoruz. Bu yüzden 2017 için bu çalışmaların pratikte daha çok yer bulacağı çok açık! Hatta Hummingbird’ün gelişimi için her fazda algoritma geliştirmeleri ile karşılaşabiliriz. 

5. Mobil öncelikli dünyada (mobile-only terimini sık sık duyar olduk), yerel aramaların önemi artış gösterdi. Possum ve yerelde karşılaştığımız tüm testlerin stratejik nedeni de bu aslında. Urban Engines gibi stratejik satın alma kararları da aynı nedene dayanıyor; çünkü hedeflenen stratejik konu “Internet of Moving Things” yani “Hareket Eden Nesnelerin İnterneti”!

6. MoodStock ve EyeFluence gibi startup’ların (hatta Anvato ve Famebit) satın alınması ise bize; video/görsel ve video/görsel pazarlamasının, Google’ın odaklanacağı merkezi konulardan bir diğeri olacağını işaret ediyor. Bu aksiyonların bir sebebi de YouTube’un Facebook’la (ve sadece Facebook’la değil) video / görsel konusundaki rekabeti olabilir. 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim