Coronavirüs Etkisine Karşı Alacağınız SEO Önlemleri

Coronavirüs Etkisine Karşı Alacağınız SEO Önlemleri

İşletmenizi, bu zorlu ekonomik süreçte koruma altına alabileceğiniz SEO teknikleri var! Korona virüs sürecinde; kârlılığınızı nasıl koruyabilirsiniz? 

Yapmanız gereken şey, sakin olmak ve SEO optimizasyonlarına devam etmek. Bu yazımızda, kullanabileceğiniz en etkili SEO tekniklerini sizlerle paylaşıyoruz! 

Korona Virüs Sürecinde SEO 

Şu dönem, panik yapılması gereken bir dönem değil. Dünyanın her yerinde, birçok pazarlama uzmanı, panik yaparak ve reklam çalışmalarını askıya alarak yanlış bir yol izliyor. Siz, bu hataya düşmeyin! 

Uzun dönemli düşünmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. İster bir aile işletmesi olun ister bir restoran ya da emlakçı; önümüzdeki günlerde büyüklü küçüklü birçok firmanın kârlılık oranlarında düşüş yaşayacağı zaten açık ve net. 

Önümüzdeki ekonomik süreçte dünya ekonomisini nelerin beklediğini inanın kimse bilmiyor. Hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Ancak, kesin olan bir şey varsa, o da, bu süreç de bir gün geride kalacak! İşte, odaklanmamız gereken alan da burası…

Rakipleriniz arasında; gerek pazarlama, gerekse SEO yatırımlarına ara vermeden devam eden birçok şirket olduğundan emin olabilirsiniz. Geride kalmamak için aşağıdaki önerilerimize mutlaka göz atın. 

Olağanüstü Durumlarda SEO ve Pazarlama Bütçesi Nasıl Değerlendirilmeli? 

Amerika’da, küçük ve orta ölçekli işletmeler için yapılan bir araştırma şunu gösteriyor: Eğer, yıllık olarak 1 milyon TL ile 5 milyon TL arasında bir geliriniz varsa, bunun yaklaşık olarak %7 veya %8’ini SEO ve reklam çalışmalarına ayırmanız gerekli. 

Hızlı büyüyen şirketler, bunu %10’lara kadar çıkartabiliyor. Fakat, %7 barajından aşağıya inmemek gerekiyor. 

Tabii, bu rakamlar Türkiye için birebir geçerli değil. Ama yine de, değerlendirebileceğiniz somut bir örnek. Hepimizin aynı ekonomik düzen içerisinde yaşadığımızı düşünürsek, bu tavsiyeleri ciddiye almakta fayda var. 

Uzmanlar, korona virüs sürecinde, yıllık pazarlama bütçesini aynı şekilde devam ettirmenin en mantıklı karar olduğu görüşünde birleşiyorlar. Yani, ortada bir kriz varmış gibi değil de, SEO ve pazarlama faaliyetlerini aynı şekilde yürütmek, bu zorlu süreçte en mantıklı ve kârlı karar! 

Aşağıdaki teknikleri incelediğinizde siz de bize hak vereceksiniz. Dilerseniz hemen, asıl konumuza geçelim…

Korona Virüs (COVID-19) Sürecini En Kârlı Şekilde Atlatabileceğiniz SEO & Pazarlama Teknikleri! 

1. Müşterilerinize Kulak Verin Onlarla Konuşun 

Skype veya Google Hangouts gibi araçlarla video konferanslar gerçekleştirebilirsiniz. 

Çalışanlarınız da, bu süreçte size birçok değerli bilgi sağlayabilir. Benzer anket veya toplantıları onlarla da yapın. Tecrübeleri neler? Ne tür yeni iç görülerle karşılaştınız? Ürünleriniz, sunduğunuz hizmetler ve yarattığınız kültür (veya şirket kültürü) hakkında neler deneyimlediler? Neler düşünüyorlar?

Bu video konferansları kayda geçirmenizde de fayda var. Çünkü, önümüzdeki aylarda bu kayıtları gerçek anlamda fayda sağlayan değerli içerikler haline dönüştürebilirsiniz. Bu değerli ve zengin içerikleri, şirket blog sayfanızda, sosyal medyanızda, hatta diğer medya kanallarında da paylaşabilirsiniz! Zengin içerik her zaman olduğu gibi, kraldır! (“İçerik kraldır.” Bill Gates)

2. İçeriklerinizi Gözden Geçirin (Denetim) 

Normalde, bir içerik denetim süreci detaylıdır ve uzun sürer. Ancak, kısa dönemde, pratik bir şekilde denetim yapabileceğiniz yollar da var. İçerik performansına odaklanın. 

Denetlemeniz gereken içerik tipleri ve alanları şu şekilde:

• Web sayfaları 

• E-mailler (e-mail pazarlama, format vb.) 

• Blog içerikleri 

• Beyaz bültenler (şirket, ürün tanıtımı vb.)

• E-kitaplar 

• Sunumlar

• Videolar 

• İnfografikler 

• Dış kaynaklardan gelen makaleler 

• Vb. (Örnekleri çoğaltabiliriz)

Bu süreçte, rakiplerin içeriklerine göz atmak için de bolca vaktiniz olabilir. 

Şimdi gelelim, bu içerik başlıklarında hangi noktalara odaklanmak gerektiğine:

• Başarılı olan, hangi içerikleri ve görselleri başka kanallarda da kullanabilirsiniz? 

• Size en çok paylaşım (sosyal medya vb.) veya backlink kazandıran içerikler hangileri? 

• En çok trafik çeken içerikler hangileri? 

Bu sorular nezdinde, uygulayabileceğiniz pratik içerik teknikleri şu şunlardır:

• İçeriklerinizi güncelleyin. 

• Anahtar kelimelerinizi optimize edin.

• Yeni ürün ve hizmetlerle ilgili iç linkler üretin. 

• Promosyon dönemlerinde başarılı gördüğünüz içerik stratejilerini tekrar uygulayın. 

3. Web Seminerleri 

Web seminerleri düzenleyebilirsiniz! Peki hangi konularda? 

• Müşterilerin en çok sordukları sorulara cevap veren web seminerleri. 

• Takımlarınızı, yeni ürünlerinizi ve ürün özelliklerinizi tanıtabilirsiniz. 

• Önümüzdeki yıl satışları için şimdiden rezervasyon alabilirsiniz. 

Türkiye’de çok yaygın şekilde kullanılmasa da, web seminerleri, en etkili içerik stratejilerindendir! Özellikle, B2B (İşletmeden İşletmeye) şirketlerin %91’i web seminerlerinin en etkili içerik pazarlama stratejilerinden birisi olduğunu söylüyorlar! 

4. Ertelediğiniz Yapılacaklar Listelerini Tamamlayın 

Eğer, çok fazla boş vakte sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, yapılacaklar listesini tamamlamanın tam zamanı. Özellikle de, yönetici pozisyonundaysanız… 

• Bilgisayarınızdaki gereksiz dosyalardan kurtulun. Bitmiş sözleşmeleri ve varsa, iş yüklerini ortadan kaldırın. 

• Tecrübelerinizi içeren, faydalı bilgiler sunan blog içerikleri yazabilirsiniz. Yöneticilerden gelen blog içerikleri, kimi zaman çok daha etkili olabiliyor. Ertelediğiniz, SEO görevleri varsa, bunları da tamamlamak için uygun bir vaktiniz olacaktır. 

• Gelecek üzerine stratejilerinizi belirleyin. 

• Bir türlü okumak için zaman ayıramadığınız kitapları (SEO kitaplarını) okuyabilirsiniz. 

5. Farklı Google Aramaları Üzerine Stratejiler Geliştirin 

Burada kastedilen, organik aramalara yoğunlaşmaktır. Şimdiye dek, organik aramalarda sizi ilk sıradan alıkoyan hatalarınız nelerdi? Video içerikleriniz yeterince başarılı mı? İçeriklerinizdeki format, organizasyon, gerekli kaliteye sahip mi? Bunun gibi, sizi organik aramalarda kolaylıkla daha üst sıralara taşıyacak yüzlerce yöntem olabilir! 

6. Video İçeriklere Yönelin 

Video içerikler, SEO ile birlikte düşünüldüğünde, hak ettiğinden daha az değer görüyor! Artık, video içeriklerle bile uzun kuyruklu anahtar kelimeler oluşturabiliyorsunuz. Rakipleriniz de, benzer şekilde bu konuda umursamaz davranmış olabilir. Bu yüzden, kaliteli video içerikler üretmenin tam zamanı olabilir! 

Video içerikler, sadece anahtar kelime konusunda değil, mevcut içeriklerinize bir kaldıraç etkisi yaratarak da fayda sağlayacaktır. Ayrıca, YouTube’un ne kadar değerli bir arama kanalı olduğunu da hatırlatmakta fayda var! Online varlığınız ne kadar genişse, başarı şansınız da bir o kadar çoktur! 

7. Google Benim İşletmem Profilinizi Güncelleyin

Google Benim İşletmem, özellikle yerel işletmeler için çok önemli bir SEO kanalı! Korona Virüs sürecinde, çalışma saatleriniz değişikliğe uğradı mı? Cevabınız evetse, GBİ üzerinden mutlaka güncelleme yapın! 

COVID-19 için markanızın aldığı ek önlemler var mı? Bunları da GBİ üzerinden duyurun.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim