Çalışmalarınıza Dahil Etmeniz Gereken 3 SEO Stratejisi

Çalışmalarınıza Dahil Etmeniz Gereken 3 SEO Stratejisi

SEO stratejiniz size ne gibi bir fayda sağlayacak? Bu sorunun yanıtı, kafanızda net olmalı. Eğer SEO çalışmalarınızdan nasıl bir geri dönüm elde ettiğinizi ölçebilirseniz, çok daha sağlıklı ilerlersiniz. Bütçenizi de verimsiz harcamamış olursunuz. 

Bu yazımızda, mutlaka hayata geçirmeniz gereken 3 SEO stratejisinden bahsedeceğiz; görünürlük, trafik ve ROI (yatırımınızdan elde ettiğiniz kazanım). 

Görünürlükle başlayalım…

Görünürlük

Her site sahibi, online dünyada çok daha görünür olmak ister. Google’da birinci sıraya yükseldiyseniz, kullanıcıların ve potansiyel müşterilerin size güveni de artacaktır. 

Google sıralamalarında görünürlüğünüzü artırmanın en genel yolu, anahtar kelime optimizasyonudur. Markalı anahtar kelimelerin yanında, marka isminizi direkt olarak kullanmadığınız, ancak kullanıcıların en çok arama yaptıkları terimleri de optimizasyon çalışmalarınıza dahil etmelisiniz. 

Anahtar kelimelerinizi seçtikten sonra, sürekli olarak izlemeye almalısınız. Bunun için kullanabileceğiniz birçok yardımcı araç var (hatta ücretsiz araçları da tercih edebilirsiniz). 

Örneğin; “Rank Checker” size bu konuda destek olabilir. Coğrafi bölge, kullanıcıların arama yaptıkları cihaz ve arama motoru çeşidi gibi, filtreleme yapabileceğiniz birçok farklı seçenek barındırıyor. 

Bu tür yardımcı araçların size gösterecekleri arama geçmişi, performansınızı ölçmeniz adına oldukça faydalıdır. 

Web Site Trafiği

Bir web sitesi yayınladığınızda, öylece durup bekleyerek sitenize ziyaretçi çekemezsiniz. Bunun için, aktif olarak uygulamanız gereken SEO teknikleri var. Hangi teknikleri kullanacağınızla ilgili bir strateji belirlerken aşağıdaki noktaları mutlaka dikkate alın:

• Ürünlerinizin, sunduğunuz hizmetlerin, iş hedeflerinizin yanında, müşterilerinizi de çok iyi tanımalısınız ve buna uygun bir strateji geliştirmelisiniz. 

• Trafiğinizi takip altına almak için Google Analytics ve Data Studio gibi araçlar kullanın.

Web site trafiğinizle ilgili başarınızı ölçmek içinse aşağıdaki parametreleri analiz etmeniz gerekir:

• Oturumlar (Sessions)

• Kullanıcılar 

• Sayfa görüntüleme

• Oturum süresi ortalaması 

• Siteden çıkma oranı

• Oturum başına sayfalar (Pages per session)

ROI Analizi 

Eğer bir web sitesi yöneticisi veya işletme sahibi olarak bir pazarlama yatırımı yaptıysanız, bu yatırımın somut geri dönüşlerini de bilmek istersiniz, değil mi? ROI, yani elinize geçen kazancı ölçümlemek o kadar da zor değil. Fakat, şirket hedefleriniz net olmalı. Aksi halde, şirket hedeflerinizi belirlemeden yapacağınız SEO yatırımlarını ölçümlemeniz, en kısa tabiriyle “anlamsız” olur. Yani, ilk önce, neyi ölçeceğinizi bilmelisiniz! 

Birçok yönetici gibi sizin de görmek istediğiniz sonuçlar daha çok satış rakamları ve elde ettiğiniz kaliteli takipçi (potansiyel, sadık müşteri) sayısı olacaktır. Yine, tüm bu analize ulaşmak için takip araçlarına ihtiyacınız olacak. Neyse ki, Google Analytics size bu anlamda da göstergeler sunacaktır. 

Google Analytics’te “Goals” yani “Hedefler” fonksiyonu bulunuyor. Bu alanda, doğru hedefleri belirlediyseniz, sağlıklı bir ölçümleme yapabileceksiniz demektir. Data Studio (Veri Stüdyosu) size ayrıntılı bir raporlama sunacaktır. 

SEO’nun tek amacı, sitenize trafik sağlamak değildir!

“Aksiyona geçen, hedefli trafik” gibi bir strateji ilkesi de daima aklınızda olmalı. Bazı web siteleri, satışları arttığında bu başarıyı nasıl yakaladıklarını unutuverirler. İşte ölçümlemenin ve raporların gücü de aslında burada devreye giriyor. Yüksek satış rakamlarını devam ettirmek için bu araçlara ihtiyacınız var. 

Artık bu işin uzmanı olmuş işletme sahipleri, mevsimlere göre ve verilerdeki değişimlere göre ayrı ayrı SEO stratejileri uygularlar. Yapmanız gereken şey, sürekli öğrenmeye açık olmak ve sabırlı davranmak. 

Bitirirken:

Yeni bir web sitesi kurduysanız, yukarıdaki 3 ana stratejiden kaçmanıza imkân yok. Bu konularda kendinizi geliştirmeye şimdiden başlamanız gerekiyor. Tabii ki zaman zaman birkaç uzmana danışmanız gerekecektir ancak zamanla birçok alanda olduğu gibi SEO konusunda da alışkanlık kazanacaksınız. Verdiğiniz emeğin karşılığını aldığınızda, daha çok öğrenmek isteyeceksiniz. 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim