Google AMP Projesini Açık Web Standartlarına Ekliyor

Google AMP Projesini Açık Web Standartlarına Ekliyor

Google şu anda, AMP’nin sağladığı avantajları (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar), geleceğin açık web standartlarına entegre edebileceği bir çalışma yürütüyor. Böyle bir standardizasyon gerçekleşirse, AMP’nin kimi özellikleri, web sitelerinin yapısından bağımsız bir şekilde fonksiyon gösterebilecek! 

Bu Çalışmada Neler Amaçlanıyor?

Aslında bu çalışmanın asıl amacı, her zaman olduğu gibi, web dünyasında performansı ve kullanıcı deneyimini geliştirmek. İlk olarak, 2015’te tanıtımı yapılan AMP, yani hızlandırılmış mobil sayfalar yapısı, hızlı bir şekilde duyurulmuş, hatta bazı yayın platformlarına süratle entegre edilmişti. 
Açık kaynak olmasına rağmen, AMP yapısı, herkes tarafından ilk başta tescilli bir marka zannedilmişti. AMP, ilk yıllarda kısıtlı diyebileceğimiz özellik setlerine sahipken, çok kısa zamanda; daha geniş sistemlere hitap edebileceği bir şekilde sürekli olarak geliştirildi. Yine de, tüm web dünyasını düşündüğümüzde, AMP yapısına verilen desteğin %1’lerin altında olduğunu söyleyebiliriz. 

AMP’nin Avantajları

Doğrusunu söylemek gerekirse, AMP’nin getirdiği birçok avantaj bulunuyor. Rakamlar, AMP’nin site performansı ve dönüşüm oranları açısından fayda sağladığını açıkça ortaya koyuyor. Buna kullanıcı deneyimini de dahil edersek, aralarında bir korelasyon olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İşte AMP’nin getirdiği bu tür avantajlar, doğal olarak Google’ın dikkatini çekti ve şu an AMP ile desteklenebilecek teknolojiler üzerine çalışmalar yapılıyor. Hedef, bu çalışmaları açık web standartlarına entegre etmek! 
Google, yapmış olduğu açıklamayla, AMP projesini; desteklemeye, öne çıkarmaya ve geliştirmeye devam edeceğini açıkça dile getirdi. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Google’ın bu projeyi bu kadar önemsemesinin nedeni, AMP’nin Google’ın ana hedefiyle doğrudan bir bağının olması. Yani; daha kuvvetli, daha iyi ve daha hızlı bir web deneyimi! 
Haberin en güzel yanı, hedeflenen standardizasyon gerçekleştiğinde, web geliştiriciler AMP’nin sağladığı avantajlardan site yapıları bozulmadan da faydalanabilecekler. Ayrıca, Google aramalarında “Top Stories” geçişli alanlarında daha çok görünme şansı yakalayacaklar. 

Google’ın yapmış olduğu açıklamanın bir kısmı şu şekilde:

“AMP’den şu ana dek öğrendiklerimizi değerlendiriyoruz ve yeni web standartları üzerine çalışıyoruz. Amacımız, AMP uyumlu olmayan web içeriklerinin de, tıpkı AMP’de olduğu gibi hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamak.”
Bu çalışmanın ne zaman tamamlanacağı, henüz net değil. Ancak, uzmanların görüşü, bu yeni sistemle çok yakında tanışacağımız yönünde!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim