Google Mobil Site Hız Raporu

Google Mobil Site Hız Raporu

Google’ın yapmış olduğu son araştırmalara göre, bir mobil landing page’in sayfa yüklenme süresi ortalama olarak 22 saniye. Diğer yandan araştırmada şu önemli veri de paylaşılıyor: Eğer bir mobil sayfanın yüklenmesi 3 saniyeyi aşarsa, kullanıcı o sayfayı terk ediyor!
Ortaya çıkan sonuç, gayet açık ki mobil sayfalar, kullanıcı deneyimini henüz karşılayamıyorlar! Bu, her endüstrideki mobil sayfalar için geçerli. İnsanlar bir makaleyi tıklar tıklamaz hemen okumaya geçmek istiyorlar. E-ticaret sitesi kullanıcıları alış veriş yaparken, sitenin yavaş olması durumunda kredi kartı bilgilerini girmiş oldukları bir aşamada olsalar bile aynı tepkiyi gösteriyorlar! İnternet bankacılığı kullanıcıları da benzer şekilde ödemelerini hızlıca bitirip sitede fazla zaman kaybetmeme eğilimindeler. Tatilciler, tatil sitelerindeki yorum ve değerlendirmeleri incelerken, sonuca en hızlı şekilde ulaşmak istiyorlar. 
Gerçek şu ki Google, günümüzdeki web sitelerinin %70’inin görselleriyle birlikte yüklenme süresinin 7 saniye olduğu sonucuna ulaşmış (Mart, 2017). Bu sadece ilk görünümlerle, başlıklarla ilgili bir sonuç. Sonuçlara içeriğin tamamını ilave ederseniz bu süre 10 saniyeye çıkıyor. Gördüğünüz gibi sonuçlar hiç de iç açıcı değil. Bu, önemli bir konu çünkü bir sitenin açılma hızı 1 saniye ile 7 saniye arasında değişirken, ilişkisel bir şekilde kullanıcının siteyi terk etme ihtimali %113 gibi bir oranda artış gösteriyor!
Site hızı, sadece sayfa görüntülenme oranını değil, direkt olarak kârı da etkiliyor! Google’ın son olarak paylaştığı veriler gösteriyor ki; dönüşüm oranları (conversions) mobil sitelerde masa üstü ile karşılaştırıldığında daha düşük. Tüm web site trafiğinin yarısı şu an mobilden geliyorken rakamlar böyle söylüyor. 
Google, 126 farklı ülkede yaklaşık 900.000 mobil reklam landing page’i incelemiş ve şu sonuca ulaşmış: 
“Mobil sitelerin çoğu, yavaş! Ve bunun nedeni, kullandıkları çok fazla sayıda element.”
Google, daha fazla veri paylaşarak mobil sitelerin durumunu gözler önüne seriyor. Analizi yapılan web sitelerinin %70’i 1MB’tan büyük, %36’sı 2MB ve %12’si de 4MB’ın üzerinde alan kaplıyor. Bunu biraz daha somutlaştırmak gerekirse hızlı bir 3G bağlantısında 1.49 MB bir web sitesinin yüklenme süresi 7 saniye gerektiriyor!
Bunun dönüşüm oranıyla direkt bir korelasyonu olduğu saptanmış. Bir sitede kullanılan farklı element sayısı 400’den 6.000’e çıktığında kaybedilen dönüşüm %95! Evet, bu çok ciddi bir oran!
Ne olursa olsun, hızlı olan daha iyidir ve “Less is more!”.
Peki site sahipleri neler yapmalılar?
Google, analiz etmiş olduğu sitelerin %30’unun sadece imaj ve tekst sıkıştırmasına gittiklerinde 250 KB’ın üzerinde alan kazanabilecekleri sonucuna ulaşmış. Google bu konuda kendi aracı “Sitemi Test Et” sayfası ile sitenizi test etmenizi öneriyor. Bu test size; sitenizin ne oranda mobil dostu olduğu, mobil hızı ve masa üstü hızı sonuçlarını gösteriyor. Hatta, ne tür iyileştirmeler yapabileceğiniz konusunda geri dönüş sağlıyor. E-mail adresinizi bırakmanız yeterli. Sonuçları yaklaşık 1 saat içerisinde alıyorsunuz. 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim