Google Sıralama Faktörleri
Google’da Başarılı Olmanın Temel 3 Faktörü
SEO başarı faktörleri nelerdir? Bu yazımızda, başarı faktörlerinin temellerini açıklıyoruz!
SEO başarısının temelini oluşturan bu faktörler kabaca 3 başlık altında toplanır:
1. Sayfa içi SEO
2. Sayfa dışı SEO (Off-the-page SEO)
3. İhlaller (Uymanız Gereken Temel Kurallar)
Bu 3 başlık da kendi altında temel bazı alt başlıklar içeriyor.
SEO başarısı için “Bütünsel” yaklaşım!
Aslında, sağlıklı ve sürekliliği olan bir SEO başarısı için, yukarıdaki tüm faktörlere bir bütün çerçevesinde yaklaşmalısınız. Google’da en önde olmanızı sağlayan, sihirli ve tek bir faktör (formül) yok.
Örneğin; sayfanız için çok etkili ve vurucu bir başlık seçmiş olabilirsiniz. Ama içeriğiniz yeterli kalitede değilse, harika bir başlık tek başına yetersiz kalacaktır.
Benzer şekilde, yüksek sayıda link kazanmış olabilirsiniz (backlink), ama sizi link gösteren sitelerin kalitesi yine yetersiz olabilir.
Olumlu anlamda ne kadar çok yol aldıysanız o kadar iyi. Olumsuz yanlarınızı da bir o kadar ortadan kaldırmalısınız. Kısacası, SEO bir bütündür!
Sayfa içi SEO başarı faktörleri
Sayfa içi SEO başarısı için, kontrol neredeyse tamamen site sahibinin (yayıncının, webmasterın) elindedir! Bunu bir fırsat olarak değerlendirin. Ne tür içerikler yayınladığınız önemlidir. Örneğin; içerikleriniz, arama motorlarıyla doğru bir şekilde iletişim kuran, doğru bir HTML kodlamasına sahip mi? Benzer şekilde, sayfanızı ziyaret eden kullanıcılar, aradıklarına hemen kolayca ulaşabiliyorlar mı?
Her iki tarafı da memnun eden bir site ve içerik yapınız olmalıdır.
Sizce, SEO başarısı getiren içerikler nasıl yazılmalı? Bu anlamda içerik faktörleri var mı? Bu rehberde, tüm sorularınızın yanıtlarını bulabileceksiniz.
İçerik Kraldır! Bu sözü yıllardır duyuyoruz. Konu SEO başarısı olduğunda, stratejinize içerik pazarlamasını da mutlaka eklemelisiniz. Hatta ilk adım, “Kaliteli İçerik” diyebiliriz!
Eğer içeriklerinizi doğru bir şekilde üretebilir ve yönetebilirseniz, arama motoru optimizasyonunda başarıyı yakaladınız demektir.
Şimdi gelelim, içerik başarısı (+SEO) faktörlerine! Hemen başlıyoruz.
Kaliteli İçerik Üretimi
İçerik üretirken kendinize sormanız gereken ilk soru, içeriklerin yeterince kaliteli olup olmadığıdır? Herhangi bir ürün veya servis hizmeti sunduğunuzu düşünelim. Odaklandığınız tek alan, ürün tanıtımı olmamalı. Bunun da ötesinde, insanlara fayda sağlayan bilgiler de üretebilirsiniz. Hatta kimi zaman, eğlenceli içerikler bile yeterli olabilir.
Ürettiğiniz içeriklere bir göz gezdirin. Siz olsaydınız bu içerikleri okur muydunuz? Zaman ayırır mıydınız? Yani, buna değer miydi? Cevabınız evetse, doğru yoldasınız demektir.
İçerik Araştırması / Anahtar Kelime Analizi
Belki de, size başarı getirecek içerik faktörlerinde, ikinci sırada yer alan doğru terim anahtar kelimelerdir. Hangi konuda içerik üreteceğinizi çok iyi bilmelisiniz. Bu tür bir araştırma yaparken, doğru anahtar kelimeler de kendiliğinden karşınıza çıkacaktır.
Önemli olan şey, kullanıcıyı tanımak! İnsanlar, ürün veya servislerinizle ilgili, Google’da ne tür aramalar yapıyorlar? Hangi bilginin peşindeler? Ürün bilgisi mi? Faydalı içerik mi?
SEO başarısı getirecek başarılı bir içerik konusu araştırması ve anahtar kelime analizi, yukarıdaki bu soruların cevaplarında gizlidir.
İçeriğe Özel Anahtar Kelimeler
Diyelim ki, yukarıdaki araştırmaları yaptınız. Peki, içerik üretirken, sizin için en değerli anahtar kelimelere içeriklerde yer veriyor musunuz? Yani, onları doğru bir şekilde bir fırsata çevirebiliyor musunuz?
Belki de bu yazımızı okumadan önce, web sitenize şimdiye dek birçok içerik girdiniz? O halde, bu içerikleri yenileme zamanıdır! İçeriklerinizi, doğru anahtar kelimeleri kullanarak zenginleştirin.
İçeriğin Güncel Olması
Google gibi birçok arama motoru, daima yeni ve güncel içeriğin peşinden koşar. Burada kastettiğimiz şey, içeriklerinizi her gün güncellemeniz değil. Buna yeterince vakit ayıramazsınız zaten.
Ya da, her gün sürekli olarak yeni içerik sayfaları oluşturmanız şart değil. (İçeriklerinizin kalitesi yeterince iyiyse, her gün içerik sayfası oluşturmanızda bir sakınca yok. Ama eğer, tek amacınız Google’a şirin görünmekse, bu tek başına yeterli değil, Google’ı kandıramazsınız demek istiyoruz.).
Google bu konuyla ilgili kendisine ait bir terime bile sahip: QDF. Yani, Türkçe’siyle söylersek, arama motorlarında kendine yer bulmaya değer içerikler, diyebiliriz!
Fark ettiğiniz gibi; içerik üretirken yapmanız gereken şey çok net ve basit aslında… İçerikleriniz kaliteli olsun! Sizce, güncel olmayan bir içerik yeterince kaliteli olabilir mi? (Belirli konularda).
Bilimsel makaleler bile daima güncellenir. Konu, tarih bile olsa!
Düşey Aramalar
Google’da herhangi bir arama yaptığınızı düşünelim. Karşınıza, eskisi gibi, sadece linkler çıkmıyor! Videolar, Featured Snippets alanları, listeler, haritalar, bilgilendirme kutucukları, haberler…vb. farklı sonuç formatlarıyla karşı karşıya kalıyorsunuz değil mi?
İşte bu yüzden, tek odak noktanız artık 1. sıra veya 2. sıra gibi klişe kavramlar olmamalı. Bazen ilk sayfada birinci link olabilirsiniz, ama bazen de bir Featured Snippets alanında ilk sıraya yerleşmeniz size daha çok fayda sağlayabilir!
Düşey aramalar terimiyle kastedilen de bu işte! Yukarıda ve aşağıda bahsettiğimiz tüm “başarılı içerik için SEO faktörü” olan başlıklar, web içerik üretiminiz için geçerli.
Ama, artık Google’da daha geniş bir dünya olduğunu da fark etmeniz gerekiyor.
Soru Soran Aramalara Direkt Yanıtlar Verin
Google’da arama yaparken, bazen soru cümleleri kurarsınız. Bu tür aramalar için Google işi pratik kılmak istiyor ve arama sonuçlarında size sorduğunuz sorunun cevabını direkt vermeye çalışıyor.
Örneğin, şu ünlü isim şu an kaç yaşında gibi bir soru sorduğunuzda Google size o kişinin yaşını direkt olarak verebilir. Peki, arama motorları bu tür direkt yanıtlara nasıl ve hangi kaynaktan ulaşıyor?
Google’ın bu konuda lisans sahibi olduğu içerikler bile var. Tıpkı, şarkı sözlerinde olduğu gibi, Google da bazı kaynaklarda telif hakkına sahip.
Bazen de, sorunun cevabının direkt olarak verildiği kaynakları kullanıyor.
Peki, içeriklerinizin Google’da direkt bir yanıt olabilmesi ve size bu şekilde fayda sağlaması için neler yapmalı? Öncelikle, sitenizin güvenilirliği çok önemli. Diğer önemli bir nokta da, bu tür direkt yanıtlarda güvenilir kaynaklar göstermektir.
Web siteniz veya herhangi bir sayfanız Google’da aranan bir soruya kısa ve hızlı bir şekilde direkt yanıt verebiliyorsa, bu size önemli bir SEO başarısı getirecektir.
Sayfa dışı SEO başarı faktörleri
Sayfa dışı SEO için, durum sayfa dışından biraz daha farklı. Bu kez, kontrolün çok azı sizlerde! Bu durum zaman içerisinde gelişti. Arama motorları, SEO başarısını dağıtırken, sadece site yayıncılarına güvenemeyeceklerini anladılar. Bu yüzden, tamamen bağımsız faktörleri devreye aldılar.
Örneğin; bir site sahibi, kendisini veya içeriklerini, olduğundan çok daha farklı (kaliteli) göstermeye çalışabilir. Google, bu tür hileleri kabul etmez!
SEO ihlalleri & penalty kavramı hakkında
Google, ihlal etmenizi istemediği genel kurallar ortaya koyar. Bunu da farklı rehberler üzerinden site sahipleriyle paylaşır. Google’ın buradaki amacı özgürlüğünüzü kısıtlamak değildir. Tam aksine, herkes için fayda sağlayan bir hizmet vermek istiyor. İşte kurallar da bu yüzden var!
Google sizden çok kaliteli bir SEO çalışması (arama motoru optimizasyonu) ister. Çünkü, o da hak ettiğiniz başarıya ulaşabilmeniz için çalışıyor!
Bu rehber kurallarına uymazsanız ve Google’ı yanıltmaya çalışırsanız; Google bunu “spam” olarak algılar ve sizi “penalty” ile cezalandırır. Hatta, arama motorlarından tamamen (kalıcı olarak) silinebilirsiniz de!
Markanız, kaliteniz, ürününüz…vb. Her neyse, olduğunuz gibi davranın. Google’ı yanıltmaya çalışmayın. Böylece, zaman içerisinde emeklerinizin karşılığını alacaksınız.
Bu yazımızda, SEO başarı faktörlerini daha kolay anlayabilmeniz için, çok temel bilgiler vermek istedik. Aynı konuda, makalelerimiz daha geniş bir perspektifte devam edecek! SEO temelleriniz ne kadar sağlam olursa, detaylı bilgiler size bir o kadar başarı getirecektir.
Bir Önceki Makalemiz : Google Görsel Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Bir Sonraki Makalemiz : Uzmanlardan 2017 Google SEO Önerileri