Google'dan Yeni HTTPS Açıklaması Geldi

Google'dan Yeni HTTPS Açıklaması Geldi

Eğer bugünlerde HTTPS’e geçmeyi planlıyorsanız avantajlı olduğunuzu söyleyebiliriz! 
Google, yapmış olduğu son açıklamada, HTTP uzantılı web sitelerinin “güvenli değil” şeklinde işaretleneceğini duyurdu! Bu uygulama bu ay itibariyle (yani ekim ayından bahsediyoruz) Chrome’da aktif hale geldi bile. 
Global SEO dünyasına şöyle bir göz attığımızda, önemli yazarlar, şu günlerde HTTPS’e geçiş yapmanın oldukça avantajlı olduğunu dile getiriyorlar. Hatta, hazır böyle bir geçiş yaparken, eğer varsa; şimdiye dek ertelediğiniz diğer SEO çalışmalarınızı da uygulamaya geçirebilirsiniz.  
Şimdiye kadar birçok SEO uzmanı, Chrome 62’de web sitelerinin “Güvenli Değil” olarak işaretlenmemesi için site yöneticilerine, HTTPS forma geçmeleri önerisinde bulunmuştu. 
HTTPS’e geçiş tek başına değerlendirildiğinde de aslında ek avantajlar sunuyor. SEO çalışmalarını yaparken bir uzmana danışmanız yeterli! 
Googlebot’lar, HTTPS sitelerde URL’leri yeniden inceleme (recrawl) konusunda daha istekliler. Bu noktada, hangi URL’yi “recrawl” işleminden geçirecekleri konusunda kararları kendileri belirliyorlar. 
Fakat, Googlebot’lar, bir sitenin HTTPS’e geçiş yaptığını fark ederlerse, bu noktada bağımsız davranmak yerine URL’lerinize ayrı bir ilgi gösteriyorlar diyebiliriz. İşte HTTPS geçişinin SEO ve sıralamalar açısından bir avantaj sağladığının dile getirilmesinin nedenlerinden birisi de bu. 
Googlebot’lar HTTPS geçişlerini algıladıklarında her bir URL’yi en kısa zamanda yeniden tarama eğilimindeler. 
Google Index’te sitenizin yaydığı sinyalleri geliştirmek için bu fırsatı değerlendirebilirsiniz (tek kullanımlık olsa da…).  

Crawl Gerçeği

Birçok site, belirli bir “crawl değerine” (veya oranına da diyebiliriz) sahiptir. Bu oranı etkileyen faktörlerden birkaçı; site hızınız, site içi linklerinizin yapısı, dış linkler ve sitenizin popülerliğidir. 
Çok kapsamlı web siteleri için (Örneğin; 100.000 URL’ye sahip web sitelerinden bahsediyoruz) Googlebot’ların bu tür büyük sitelerden yeni sinyaller alması biraz zaman alabiliyor.  
Dilerseniz, serverınızdan son birkaç yıla ait log dosyalarına bir göz atın. Bu süre zarfında Googlebot’ların kaç farklı tekil URL için “crawl” yaptığına bakmayı deneyin. Bunu şu yüzden anlatıyoruz, çünkü Googlebot’lar kimi zaman kendi kararlarını kendileri veriyorlar. Bu da SEO konusunda ne kadar uzman olursanız olun, elinizin kolunuzun bağlı olduğu anlar var demektir. 

Bu Fırsat Tek Kullanımlık! Değerlendirin! 

Her site sahibi, birçok emek vererek SEO geliştirmeleri yaptığında Googlebot’ların sitesini bir an önce yeniden gözden geçirmesini isterdi. Biraz önce yukarıda da bahsettiğimiz gibi, HTTPS’e geçiş size böyle bir imkân sağlıyor! Eğer, özellikle de büyük bir siteniz varsa ve henüz HTTPS geçişi yapmadıysanız, bunu “recrawl” için bir fırsat olarak mutlaka değerlendirin! 
Ancak, bunu yapmadan önce dikkate almanız gereken birkaç SEO tekniği var. Bunları da önemli gördüğümüz için paylaşalım.
Profesyonel tavsiyelerimiz şu şekilde:
1. İlk işiniz bir SEO uzmanına danışmak olmalı (SEOcu olarak bizler daima sizin için hazırız). Çünkü bu tür bir SEO denetimi haftalarca sürebilir! Tek başına üstesinden gelebileceğiniz bir iş değil. 
2. Hazır bu tür bir ciddi çalışma yaparken, bir de SEO geliştirme ekibi kurun ve yapabileceğiniz tüm SEO geliştirme uygulamalarını hayata geçirin. 
3. HTTPS ve HTTP/2 için altyapınızı denetleyin (Bu işlemi, SEO denetiminize paralel bir şekilde yürütebilirsiniz)
4. SEO denetimi bittiğinde ve tüm geliştirme çalışmalarını tamamladığınızda, işte web sitenizi HTTPS’e taşıyacağınız tek ama tek zaman aralığı budur! (Yani, acele etmeyin, profesyonelce ilerlemek zorundasınız)

Bitirirken:

HTTPS geçişiniz tamamlandığında Googlebot’lar sitenizi yeniden değerlendirecektir (web sitenizdeki birçok URL “recrawl” edilecek). İşin güzel yanı, bu yeniden değerlendirme sürecinde, çok daha iyi optimize edilmiş URL’lerle karşılaşacaklar!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim