Kısa Zamanlı Etkili SEO Teknikleri
Vaktim çok sınırlı, SEO çalışmalarına vakit ayıramıyorum diyenlerdenseniz, bir kez daha düşünün! Bu yazımızda, SEO çalışmalarınıza ortalama olarak haftada sadece yarım saat ayırarak neler yapabilirsiniz, paylaşıyoruz. Disiplinli olmanız yeterli olacaktır.
BAŞLANGIÇ
Diyelim ki bu ay, bu pratik SEO tekniklerini uygulamaya başlıyorsunuz. Sadece bir saatiniz var diye düşünelim. Eğer bir WordPress siteye sahipseniz, arama motorlarının sitenizde rahatlıkla gezinebildikleri bir yapıyı oluşturmayı başardıysanız, Google Search Console kullanmaya başlamış ve yüksek sayıda hatalarla karşılaşmıyorsanız, o halde odaklanmanız gereken yer anahtar kelimeler ve içerik!
Çok yakın bir zamanda, anahtar kelime haritalandırma stratejileri ve tekniklerini anlattığımız bir yazı paylaşmıştık. Eğer vaktiniz varsa, bu yazımızı gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.
Biz yine de çok kısaca, bu adımda neler yapabilirsiniz paylaşalım.
Bir Anahtar Kelime Tablosu Oluşturun
Siteniz için en değerli anahtar kelimeler hangileri, belirleyin. İnsanlar sitenize, ürünlerinize ulaşmak için hangi anahtar kelimeleri kullanarak arama yapıyorlar? Tablonuza bunları da ekleyin. Kullanabileceğiniz, yardımcı teknik araçlar şu şekilde: “Google’s AdWords” aracı (ücretsizdir) veya “Keyword Explorer”.
Güncel Sıralamanız Ne Durumda?
İster ana sayfanız ister sitenize ait bir link veya sosyal medya sayfanız olsun; sıralamalarda ne durumda olduğunuzu not alın.
URL Hedeflemesi ve İçerik Oluşturma
Google’daki sıralamanızı gözden geçirdikten sonra, anahtar kelime tablonuza göz atın. Hangi linkleriniz, yani URL’ler sıralamalarda diğer anahtar kelimelere göre daha zayıf görünüyor? Sıralamalardaki durumunun zayıf olduğunu düşündüğünüz anahtar kelimeler ve URL’ler için yeni içerikler oluşturmalısınız. Bu aşamada, hangileri için ne tür içeriklere paylaşabileceğinizi belirleyerek not almanız yeterli.
Bu aşamaya kadar olan çalışmayı her hafta yapmalısınız. Size sıkıcı gelebilir; ama karşılığını alacağınızdan emin olabilirsiniz. Hangi anahtar kelimeler sizin için hayati? Sıralamalardaki durumunuz ne? İşte bu soruların cevaplarına sürekli olarak hâkim olmanız gerekiyor. Bu senaryodaki durumunuzu takip etmek için kullanabileceğiniz araçlar şunlar: Moz Pro, Ahrefs, SEMRush, Searchmetrics.
İKİNCİ AŞAMA
Bu aşamada yapmanız gereken şey, sitenizin arama motorları tarafından yeterince okunabilir olup olmadığını kontrol etmek. Çok teknik, ayrıntılı bir kontrolden bahsetmiyoruz. Sitenizin en önemli hataları barındırıp barındırmadığını kontrol etmeniz yeterli. Yani, 404 ve 500 hatalarından bahsediyoruz çünkü bu tür hatalar büyük problemlere yol açar!
Her İçerik Paylaşımında 3 Dakikada Yapabilecekleriniz
Her içerik paylaşımında bir ön kontrol olarak uygulamanız gereken adımlar şöyle:
İçeriğiniz, hedef kitlenize uygun bir içerik mi? Kendinizi tam olarak emin hissetmiyorsanız hemen anahtar kelime tablonuza göz atın ve içeriğinizi, hedef kitlenize göre yeniden düzenleyin.
İçerikte kullandığınız başlık, ilgili anahtar kelimeleri içeriyor mu? İçeriğiniz, kullanıcıların Google’da sorduğu sorulara yanıt verir nitelikte mi? Arama motorlarını ikna edebilmeniz için, anahtar kelimelerin dışında ana fikirden uzaklaşmayan konulara da yer vermeniz gerekiyor. Bu konuları belirlemek için teknik yardım almayı düşünürseniz kullanabileceğiniz araçlar şu şekilde: MozBar, MarketMuse veya SEO Zone, Moz Pro gibi araçlar da tercih edebilirsiniz. Arama motorları, hangi kelimelerin hangi kelime gruplarıyla ilgili olduğunu bilirler. Bu yüzden, bu bütünlüğü yakalamanız önemlidir. Benzer testlerin daha önce uygulanarak, başarılı sonuçlar alındığına çok kez şahit olduk!
Her yeni içerik girişinde bu ön kontrolleri uygulayın. Zamanla, alışkanlık haline geldiğinde çok daha pratik sonuçlar elde edeceksiniz.
Her Hafta Başında Yapmanız Gerekenler
Son olarak, her hafta başında uygulamanız gereken bir iki adım daha var. Bu adımlar için sadece 10 dakika ayırmanız yeterli.
İlişkilerinizin iyi olduğu müşterilerinizden link geliştirme taleplerinde bulunabilirsiniz. İş ortaklarınıza, yakın arkadaşlarınıza ulaşabilir; içeriklerle ilgili karşılıklı iş birliğine gidebilirsiniz. Böyle bir imkânı bulamıyor veya doldurduğunuzu düşünüyorsanız, zayıf gördüğünüz bir anahtar kelimeyle ilgili içerik üretebilirsiniz.
Güncelliğini kaybettiğini düşündüğünüz içerikleriniz varsa, yeniden revize edebilirsiniz. Çoğu zaman, yepyeni bir makale yazmaktan çok daha pratiktir.
Potansiyel izleyici kitlenizi genişletmek adına paylaşımlar yapmanız bile fayda sağlayacaktır! Youtube kanallarını ziyaret edin, yorum bırakın. Sosyal medyaya daha fazla vakit ayırın. Örneğin; LinkedIn’de daha önce paylaşmamış olduğunuz bir link paylaşın.
Bitirirken:
Tabii ki, uzman bir SEO ajansı, bu ve benzeri teknikleri sizin için daha ayrıntılı bir şekilde yürütebilir. Ama yukarıdaki SEO tekniklerini bir alışkanlık haline getirip aylık iş takviminize ekleyebilirseniz, siz de çok kısa zamanda kendi SEO çalışmalarınızı kendiniz yürütebilirsiniz.
Bir Önceki Makalemiz : 11 SEO Tekniği ve Stratejisi
Bir Sonraki Makalemiz : En İyi SEO Araçları