Mobil Uyumlu Tasarım İçin 5 Öneri

Mobil Uyumlu Tasarım İçin 5 Öneri

Web siteniz veya blog sayfanız için yeni bir tasarım yapmaya karar verdiğinizde aceleci davranmayın. SEO’ya uygun, mobil bir tasarım en iyisidir. Son araştırmalar, mobil telefonlardaki dönüşüm oranının, masa üstü dönüşüm oranlarıyla karşılaştırıldığında, %64’lük bir oranla yükselişte olduğunu söylüyor! 
Mobil trendi ve SEO’ya uyumluluk, gelecekte karşınıza bir ihtiyaç olarak daima çıkacaktır. Yeni sitenizi tasarlarken daha fazla görünürlük ve takipçilerle uzun süreli bir bağ kurabilme hedefleriyle ilerleyin.
Başlamadan önce, aşağıdaki 5 tekniği inceleyin. Yeni mobil tasarımınızın SEO dostu olmasını istiyorsanız bu teknikler yol gösterici nitelikte!
Bu teknikler sadece başarı için değil, uzun dönemli ve sürekli bir başarı için de gereklidir. 

1. Site Hızını Artırmak İçin İpuçları

Sık sık dile getirdiğimiz gibi, kimse geç açılan bir sitede vakit geçirmek istemiyor. Sitenizde harika içeriklere yer vermiş olsanız bile, kullanıcılar için sitenin hızı, ilk öncelikler arasında!
Peki daha hızlı bir site için neler yapabilirsiniz? Öncelikle imajları kontrol edin. Tüm JavaScript ve CSS dosyalarını inceleyin ve mümkün olanlar arasından hepsini sıkıştırın. Özellikle imajlarda, kazandığınız her bit, site hızınıza önemli katkı sunacaktır. 
Logo gibi sürekli yüklenen imajlar için önbellekten faydalanabilirsiniz. Böylece kullanıcılar her sayfa için logonuzu tekrar yüklemek zorunda kalmazlar. 

2. Pop-Up Açılır Pencereler Konusunda Dikkatli Olun!

Google’ın da belirtmiş olduğu gibi, kullanıcının deneyimi esnasında açılır pencereler gibi araya giren öğelere kimse hoş bakmıyor. Bu yüzden Google şu an özellikle mobildeki açılır pencereler nedeniyle birçok işletmeyi cezalandırıyor (penalty). Bu konuyla ilgili 10 Ocak’ta devreye giren algoritma güncellemesiyle birlikte bir açıklama da yapılmıştı. 
Siz de hak verebilirsiniz ki, mobil cihazlarda ekranlar daha küçük boyutlarda, bu yüzden kullanıcının bu açılır pencerelerle baş etmesi neredeyse imkânsız hale gelebiliyor. 
3. Tasarımınızda Büyük Parmaklı Kullanıcıları da Dikkate Alın! Mobile-first tasarımınız, kullanıcılar küçük veya büyük parmaklı olsunlar, hepsinin sitede kolaylıkla gezinebileceği bir anlayışa sahip olmak zorundadır. 
UX çalışmalarında büyük parmaklı insanları ihmal etmeyin. UX’e ne kadar çok önem verirseniz, kullanıcılarla sağlayacağınız etkileşim de bir o kadar başarılı olacaktır. Bu da doğal olarak SEO başarısını beraberinde getirecektir!

4. Başlıklar & Meta Açıklamalar

Evet, birçok SEO uzmanı, kullanıcıyı harekete geçiren başlıkların ve meta açıklamaların öneminin farkındalar. Bunlara, hedeflenen anahtar kelimeler de dahil. Peki, tüm bunların mobilde nasıl görüneceği üzerine hiç düşündünüz mü?
Geçtiğimiz mayıs ayında Google, mobildeki başlık etiketleri için karakter sayısını 78’e yükseltti. Masa üstü için uygun görülen karakter sayısından 8 karakter daha fazla! Yine de, başlıklarınızın bir kısmının eksik görünmemesi için 70 karakter sınırıyla çalışmak çok daha iyidir. 
Meta açıklamalar içinse 130 karakter sınırını aşmayın. 

5. Anlaşılır Bir (Call to Action) Diliniz ve Sade Bir Tasarımınız Olsun!

Ekran boyutlarının çeşitliliği nedeniyle, konu mobil için tasarım olduğunda; sade, basit tasarımlar her zaman en iyisidir. Bir sayfaya çok fazla yüklenerek her şeyi tek bir sayfada sunmaya çalışmayın. Bu hata, kullanıcı deneyimine zarar verecektir. SEO açısından da başınızı ağrıtacaktır!
Sayfa içeriklerinizi anlaşılır ve mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışın. Kullanıcılar; adres, telefon, e-mail gibi en öncelikli bilgilerinize rahatlıkla ulaşabilmeliler. 
Mobil tasarımda diğer bir konu, menülerin kısa tutulması gerekliliğidir. Kısa menüler, yine hem SEO hem de kullanıcının kolaylıkla site içerisinde gezinebilmesi açısından önemlidir. Sitenizde çok fazla menü veya çok fazla alt menü varsa, ziyaretçilerin kafası karışabilir. Bu da, size olan ilgilerini azaltacaktır. 
Diğer önemli bir noktaysa formlar! Sitenizdeki tüm formlar, mobilden de kolaylıkla doldurulabilen bir tasarımda sunulmalıdır.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim