Mobile First İndex Sıralamaları Etkiliyor Mu?

Mobile First İndex Sıralamaları Etkiliyor Mu?

Mobile-First Index, masa üstü bilgisayarlar için sıralamaları değiştirecek mi? Son gelişmelerle ilgili, bu konuda bir kafa karışıklığı olduğu açık. Peki, doğru bilinen yanlışlar neler? 
2018’de, Mobile-First Index, SEO dünyasında sıkça tartışılan konular arasındaydı. Doğal olarak, Google’ın gerçekleştirdiği gelişimlerin sonucu merak ediliyordu. Konu, genel olarak Google sıralamalarında ne tür değişimler yaşanacağı üzerinde tartışılıyor. Bu tür gelişmelerde, Google sıralamalarının nasıl bir disiplinde çalıştığını hatırlamakta daima fayda var. Ancak, bundan sonra Mobile-First Index üzerine bir yorum yapılabilir…

İndeksleme ve Sıralama Ne Demek?

Birkaç yıl önce, Google, “Google Nasıl Çalışıyor?” isimli harika bir mikro site açtı. Son versiyon ise “Aramalar Nasıl İşliyor” adını aldı. Bu mikro sitelerden de izleyebileceğiniz gibi Google genel olarak 2 ana görevde performans gösteriyor. Birisi, indeks; diğeri ise sıralamalar… İndeks, Google botlarının web sayfalarınızı ziyaret edip okuması ve kayıt altına alması ile ilgili. Eğer Google, sayfanızı bir kez ziyaret ettiyse, tüm bilgileri depoladığını düşünebilirsiniz. Bu yüzden, indekslemeyi kocaman bir kütüphaneye benzetebiliriz. 
Sıralama ise, mevcut kütüphanedeki bilgilerin, hayata geçirilmesi! Google, sıralamaları belirlerken, indeksle elde ettiği bilgileri kullanıyor. Henüz indekslenmemiş bir sayfanın Google sıralamalarında görünmesi mümkün değil. 

Mobile-First Index

Yukarıdaki tanımlarda da göründüğü gibi, Mobile-First Index, sıralamayla değil, indeks ile ilgili. Bu yüzden, Google’ın Mobile-First Index geçişiyle birlikte sıralamalarda büyük değişimler yaşanmadı ve yaşanmayacak da... Sebebi, bahsettiğimiz yapıyla ilgili. Yaşadığımız en temel değişim, sadece Google’ın bir tercihi ile ilgili. Bu tercih de, web sitelerinin mobil versiyonlarına öncelik vermek. 
İndeksin tanımını hatırlayacak olursak, bu işlem sadece bilgilerin okunması ve depolanmasıyla ilgili. Yani, sıralamalarla ilgili bir fonksiyon ya da terim değil! Tüm tartışmaları ortadan kaldıran mantık da buradan ileri geliyor. Peki Mobile-First Index, hiçbir değişim getirmeyecek mi? Site sahiplerinin alması gereken önlemler yok mu? Evet, var! Sitenizin mobil versiyonu, masaüstü versiyonla eşleşmeli ve uyumlu olmalı. Aksi halde, bunun size olumsuz yansımaları olabilir. 

Responsive Siteler Sorun Yaşamayacak!

Günümüzde çoğu web sitesi, responsive (her ekran için uyumlu) bir tasarıma sahip. Bu yüzden, bu tür siteler büyük bir sıkıntı yaşamayacaklar. Responsive tasarımlarda hem mobil, hem de masa üstü sayfalar neredeyse tamamen birbirinin aynıdır. Bu yüzden, Mobile-First Index geçişiyle birlikte kaybedecekleri bir şey yok. Eğer responsive bir siteniz yoksa, mobil sayfalarınızdaki içeriklerle masa üstü içeriklerinizin birbiriyle uyumlu olmasına dikkat edin. Aksi halde, Mobile-First Index bu kez sıralamanıza etki etmiş olacaktır (olumsuz yönde)!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim