Mobile First İndex Testleri Başladı! Google'dan Önemli Duyuru

Mobile First İndex Testleri Başladı! Google'dan Önemli Duyuru

Akıllı telefon Googlebot aktivitelerinizde bir artış yaşanıp yaşanmadığını görebilmeniz adına log dosyalarınızı kontrol etmenizi öneriyoruz. Çünkü, siteniz Google mobile first index’e dahil edilmiş olabilir! 

Google, webmaster bloğunda yeni bir paylaşımda bulundu. Paylaşımın içeriği, daha çok sitenizi mobile-first-index’e hazır hale getirebileceğiniz önerilerle ilgili. 

Uzun zamandır, heyecanla beklediğimiz haber nihayet geldi! Google, resmi olarak, şimdilik sadece belirli siteleri kapsayan bir şekilde olsa da, mobile-first-index’in yayına alındığını doğruladı!

Şu an, Google Arama Takımı, bu siteleri yakın bir şekilde gözlemliyor. Kısacası, bir test sürecinin yaşandığını söyleyebiliriz. 

Sitenizin, mobile-first-index kapsamına alınıp alınmadığını kontrol etmek adına yapabileceğiniz işlemler var. Bunlardan bir tanesi yazımızın başında da belirttiğimiz gibi crawling oranlarını gözden geçirmek. Gözle görülür bir artışla karşılaşıyorsanız, siteniz mobile-first-index test sürecine dahil edilmiş demektir. 

Bu arada, bu test sürecine dahil edilmiş site sayısının şu an için çok fazla olmadığını belirtelim.

Google bu süreç için “taşınma” terimini kullanıyor. 

Peki, mobile-first-index için ne tür teknik hazırlıklar yapabilirsiniz?

Google’dan, adını sık sık duyduğumuz Gary Illyes, konuyla ilgili öneriler paylaşmış. Biz de, O’nun kendi ağzından bu önerileri birebir paylaşıyoruz:

• Web sitenizin mobil versiyonunun da “kaliteli içerikler” barındırdığından emin olun. Kaliteli içeriğe; tekst içerikler, imajlar (alt-bağlamlar ile) ve video içerikler de dahil. (Bilinen indekslenebilir formatlara sahip olmaları yeterli)

• Arama görünümleri ve indeksleme için yapılandırılmış veriler önemli. Sitenin hem mobil versiyonunda hem de masa üstü versiyonunda bulunmalı. Yapılandırılmış veriler altındaki URL’lerin, mobil sayfalarda, mobil versiyon için güncellenmiş olduğundan emin olun. 

• Metadata da aynı şekilde her iki versiyon için hazır şekilde bulunmalı. İndeks ve servis adına, sayfanın ne tür bir içeriğe sahip olduğunun anlaşılmasına yardımcı oluyorlar. Örneğin; başlıkların ve meta description’ların her iki versiyonda da birbiriyle eşleşmesi gerekiyor. 

• Ayrı mobil URL’lerin (m.-dot sites) iç linkleme işlemleri adına herhangi bir değişikliğe gerek yok. Ayrı ayrı mobil URL kullanan sitelerin, mevcut “rel=canonical” linkleri ve “rel=alternate” elementleri aynı şekilde muhafaza etmeleri önerilir (bu iki versiyon arasında).

• Ayrı mobil URL’lerdeki “hreflang” linkleri kontrol edin. “rel=hreflang” elementleri kullanırken, masa üstü ve mobil URL’ler arasında linkleri ayrı ayrı oluşturun. Bir mobil URL hreflang, diğer mobil URL’de, uygun dilleri ve bölgeleri işaret etmeli. Benzer şekilde, masa üstünü; hreflang link elementleri kullanarak diğer masa üstü URL’lerle bağlayın. 

• Crawl oranlarında yaşanacak potansiyel artış nedeniyle, siteyi yayına sunan hosting server’larınızın kapasitesinin yeterli olduğundan emin olun. Bu söylediğimiz, sitenin mobil versiyonunun ayrı bir host üzerinden servis edildiği (“m.example.com” gibi) siteler için geçerli. Responsive (dinamik server) bir web tasarımına sahip olan siteleri etkilemeyecek. 

Bitirirken:

Uzun zamandır, hep çok yakında diyerek duyurduğumuz mobile-first index nihayet hayata geçti diyebiliriz. Şu an için tüm siteleri kapsamıyor olsa bile, artık durumu ciddiye almanın vakti geldi. Eğer, mobile-first index geçişiyle ilgili ertelediğiniz optimizasyonlar varsa, tüm eksikleri yakın zamanda tamamlamakta fayda var. Biz de önümüzdeki günlerde, ilgili SEO tekniklerini sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz. Takipte kalın!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim