SEO Başarınızı Nasıl Ölçmelisiniz?

SEO Başarınızı Nasıl Ölçmelisiniz?

Birçok yönetici ve işletme sahibi, SEO başarısını, Google’a belirli anahtar kelimeler girdikten sonra kaçıncı sırada olduğuna bakarak ölçüyor. Benzer şekilde, web site trafiğiyle ilgili bir raporla karşılaştıklarında, sadece; hedefledikleri anahtar kelimelerin sıralamalardaki durumunu inceliyorlar. Peki sizce bu yöntemler bir sitenin SEO başarısını ölçümlemek için tek başına yeterli mi veya doğru yöntemler mi?

Sadece Sıralamalara Mı Odaklanmalı?  

Eğer SEO’ya önemli bir bütçe ayırdıysanız, anahtar kelimelerinizin sıralamalardaki durumuna odaklanmanız çok normal. Rekabet içindesiniz ve herkes gibi siz de Google’da en iyi sıralamayı hedefliyorsunuz. 

Fakat, işin gerçeği şu ki, anahtar kelimelerinizin başarısı, SEO başarınızı ölçmek adına tek başına yeterli değildir. Bir benzetme yapmak gerekirse, buz dağının sadece görünen kısmıdır, o kadar… 

SEO kampanyalarınızı doğru bir şekilde ölçümlemek için, hangi ölçüm araçlarının sizin için ideal olduğunu bilmeniz gerekiyor. 

Daha önce birçok yazımızda bizlerin de üzerinde durduğumuz gibi, “Long – Tail” dediğimiz belirli bir anlam grubuna işaret eden “uzun kuyruklu” anahtar kelimeler, herhangi bir SEO stratejisinin temel taşlarındandır. Tüm metinler, metadata, hatta link geliştirme stratejileri için önemlidirler. En büyük katkıları ise, sitenizin genel olarak hangi temaya ait olduğuna işaret etmeleridir. 

Bu işin kafa karıştıran yanı, aslında, kullanıcıların çok farklı arama yöntemlerine sahip olmalarıdır. Özelliklede, bugünlerde oldukça popüler hale gelen sesli aramaları ve akıllı asistanları da işin içine dahil edersek, ölçümleme işinin pek de kolay olmadığı daha net ortaya çıkıyor. Google, kullanıcılara arama sonuçlarını verirken, hepsinin; tarama geçmişlerine, bulundukları konuma, hangi cihazla arama yaptıklarına ve bunun gibi birçok veriye bakıyor. Buda, birçok farklı kullanıcının, aynı aramayı yaptıkları halde, birçok farklı sonuçla karşılaşması anlamına geliyor. 

Bu yüzden, artık Google aramalarında “1’inci sayfada çıkmak” dediğimiz şey, eskisi gibi net veya evrensel bir kriter değil. Google, RankBrain gibi yapay zekâ algoritmaları kullanıyor, bu yüzden hepimizin karşısına çıkardığı sonuçlar birbirinden farklı! 

Google Search Console, bu anlamda size keskin sonuçlar verebilecek güçlü bir araç. Arama sonuçlarında, kullanıcılar, web sitenizi hangi terimler nedeniyle tercih etmişler, hepsini görebilirsiniz. Ayrıca, bu belirli aramalardaki ortalama sıranızın ne olduğunu da analiz edebilirsiniz. 

Siz de fark ettiyseniz, arama sonuçlarını tekelden çıkararak bölümlendirdiğinizde; aslında birçok “1’inci sayfa” var. Yazımızın başında belirttiğimiz arama yöntemleri de işte bu yüzden hatalı ve yetersiz! 

Organik Büyümeyi Ölçümlemek

Şu ana kadar, SEO başarısını sadece anahtar kelimelerinizin başarısı üzerinden ölçemeyeceğinizi anlattık. Peki o halde organik büyümenizi nasıl ölçersiniz?

• Yeni ziyaretçi oranlarında aylık ve yıllık artışlar var mı?

• Hem ziyaretçi artışı hem de yeni ziyaretçi sayısındaki artış, hedeflediğiniz pazarla ilgilenen kullanıcılardan mı geliyor?

• Aldığınız dönüşümler, organik aramalardan mı geliyor? 

• İletişim formunuzdan gelen mesajlarda artış var mı?

Bu sorulara verdiğiniz cevaplar, SEO başarınızı ölçmek adına size oldukça gerçekçi veriler sunacaktır. 

Bitirirken:

Sadece anahtar kelimelerin başarısına bakmak, yanıltıcıdır. Sizin bireysel arama tecrübelerinizle, birçok müşterinizin arama tecrübesinin birbirinden farklı olduğunu daima aklınızda bulundurun. Önemli olan, müşteriye dönüşen kullanıcı sayısıdır. Bu yüzden, rakipleriniz de size sıralamalarda başarılı görünebilirken, gerçek başarılarını ölçmek o kadar da kolay değil.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim