SEO Ekibiniz Hazır Mı?

SEO Ekibiniz Hazır Mı?

SEO Ekibi Oluşturmadıysanız, Bunun Satışlarınıza Olumsuz Bir Etkisi Olur

SEO çalışmalarınıza “bir bütün” olarak bakmalısınız. Çünkü bu iş, tıpkı zincirin halkaları gibidir. O yüzden ekip çalışmasına ayrı bir özen göstermeniz gerekiyor. 
Burada bahsettiğimiz ekip, sadece SEO ekibi değil! Bu yüzden, “bütünlüklü” yaklaşım dersek daha doğru olur. Kısacası, kurumunuzun her çalışanı (departmanı vb.) SEO çalışmalarınızda en azından nasıl bir yol izlendiğiyle ilgili bilgi sahibi olmalıdır (görev almasa da)! 

Türkiye’de SEO Süreci

Genel olarak, Türkiye’de de işletmeler SEO sürecini kısaca şu şekilde yürütüyor. Önce bir SEO bütçesi ayırıyorlar. Ardından anlaşma yapmak için bir ajans arıyorlar. Ya da, bu işi içeride halledebilecekleri bir ekip oluşturuyorlar… Tüm bu seçeneklerde ve süreçte yapılan temel hata, SEO sorumluluğunun yalnızca SEO ekibinde olduğu yanılgısıdır! 
Şirketiniz için bir SEO eğitimi almayı düşünüyorsanız, eğitimi alması gereken kişileri de doğru seçmelisiniz. Farklı departmanlar, bir arada, koordineli bir çalışma yürütmeliler. 
Avrupa’dan bize gelen “beyin fırtınası” kültürüne sahip birçok kurum var. Beyin fırtınası, fikir edinme toplantıları yapıldığında SEO ekibi, bu tür etkinliklere davet edilmiyor. Neden? Genel bir hata da bu yönde. 
Kullanıcı tarafından, verimli çalışır görünen bir web sitesi hayata geçirildiğinde, SEO tarafı, ilginç bir şekilde ya unutuluyor ya da rafa kaldırılıyor. 
SEO ekibi dışındaki ekipler ve çalışanlar da; SEO ile ilgili eğitimler almalıdır. Aynı şekilde, SEO ekibi de; örneğin pazarlama departmanı ile daima iletişimde olmalıdır. Konunun özü budur! 

Yöneticiler, SEO Farkındalığını Artırmak İçin Neler Yapmalıdır?

Yöneticilerin verdikleri kararlar, ya SEO çalışmalarına destek olur, ya da bu çalışmaları engeller. Bu yüzden, SEO süreçlerinde yönetici kararları önemlidir. Aynı sebepten ötürü, ilgili yönetimin SEO farkındalığının yüksek olması şarttır. 
SEO ekibinin şu tur sorumlulukları olabilir; SEO’dan elde edilen kâr, ya da kayıp, kazanç oranları, trafik sayısı…vb. Fakat, biraz daha dikkat edilirse, asıl kararı verenin diğer departmanlar ve yöneticiler olduğu ortaya çıkacaktır.

Her Departman Birbiri ile İletişim Halinde Olmalı

Farklı ekiplerin, bir web sitesi üzerinden gerçekleştirdikleri her hareket, SEO’ya olumlu veya olumsuz olsun, mutlaka yansır! Örneğin; içerikler, yazılım ekibinin davranışları… vb.
Örneğin; bir CSS dosyasının taşınması işlemi sonrasında; ne yönetim, ne de diğerleri her şey yolundaymış zannedebilir. Ama SEO ekibi, alınan her aksiyonun siteye nasıl yansıyacağını biliyordur. Bu tür küçük görünen detaylar, Google’ın web sitenizi indeksleyememesi (okuyamaması) gibi çok büyük hatalara neden olabilir. 
Bu yüzden, hem yöneticiler arasındaki, hem departmanlar arasındaki iletişime, SEO ekibi de dahil olmalı. SEO çalışmalarına (hatta web sitenizde gerçekleştirdiğiniz her adıma) diğer ekiplerinizi ve yöneticilerinizi de, en azından eğitim veya iletişim anlamında dahil etmeniz gerekiyor. 
Bugünlerde Türkiye’de birçok SEO uzmanı, özellikle hazır yazılımlardan şikâyet ediyor. Çünkü bu yazılımlar projelendirilirken, işin SEO tarafına yeterince özen gösterilmemiş. SEO’nun kârınıza yansıması için, hatta zarar etmemeniz için bu konuya hak ettiği önemi vermelisiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim