Site Hızlandırma Ayarları

Site Hızlandırma Ayarları

Hızın Önemi

Site hızının seo’ya etkisi olduğu gibi arama motorlarına ve ziyaretçilere karşı etkisi de büyüktür. Arama motorlarında belirli anahtar kelimeler aranıldığı sonuçların üstünde bulunan sonuç sayısı ve ne kadar sürede bu sonuçlarında bulunduğunu gösteren kısım bulunmaktadır. Sonuçların arama motorlarında gösterilirken hızının da gösterilmesi sahip olunan sitenin hızıyla da ilişkili bir durumdur. Bir site ne kadar hızlı ise arama motorlarında sonuçlar o kadar hızlı görüntülenir.Site hızının ziyaretçiler tarafından önemli bir unsur olduğu bilinmelidir. Ziyaretçiler bir siteye erişim sağladığında istediklerine daha hızlı bir şekilde ulaşmak ister. Bunun için site hızı optimize edilirken ilk başta ziyaretçiler önemli görülmelidir. Site hızı arama motorlarının botları için de önemlidir. Çünkü bir site ne kadar hızlı çalışırsa botlar sitenin içeriklerini ve sayfalarını o kadar hızlı tarayıp site içeriğini arama motorlarının indexlemesi için daha çabuk bir şekilde iletmeyi sağlar.

Site Hızı Ayarları

Sitede bulunan içeriklerin her zaman site alt yapısında bulunan kodlardan daha fazla olması sağlanmalıdır. Bu yüzden site tasarımı yapılırken ve üzerinde güncellemeler yapılırken az kod çok iş yönetimi ön görülmelidir. Gereksiz css, javascript dosyaları temizlenmeli linkler içeriye ve dışarıya çıkan linkler azaltılmalı resimlerin boyutları küçültmeli css ve javascript dosyaları optimize edilmelidir.Ziyaretçiler sitenin ön yüzü içeriği ile ilgilendiğinden ne kadar kod kullanılmış gibi düşüncelere başvurmaz. Bu yüzden kod kısmı içerik yötetim sistemini hazırlayan ve güncelleyen kişi sorumludur. Örneğin ziyaretçiler bir linki sadece Google yani metin kısmını var olan bağlantı kodunun sadece 4’te, 5’te birini kadar görür. Kod kısmında bulunan Google bu bağlantı yapısını ise sistemi oluşturan kişi görür ve bunu en kısa ve en iyi şekilde nasıl optimize edeceğini sistemi yaratan kişi bilmelidir.

Site Hızı İçin Yapılacak Bazı İşlemler

  1. İçeriye ve dışaraya çıkan linkler(bağlantılar) azaltılmalı ve ya en kısa bir şekile getirilerek fazlalıklar atılmalı.
  2. Css dosyaları sıkıştırılarak daha küçük boyut elde edilmelidir. Css dosyalarını sıkıştırmak için Css Optimizer, Cssdrive gibi araçlarda kullanılabilir.
  3. Javascript dosyaları azaltılmalı gerekirse hepsi bir dosyada toplanılılıp sıkıştırılmalıdır. Javascipt dosyalarını sıkıştırmak için Javascsript Compressor ve Js Minifier gibi sıkıştırma araçları kullanılabilir.
  4. Site tasarımında kullanılan grafikler css sprite tekniği ile tek bir resim altında toplanmalı ve boyuttan istifade edilmelidir.
  5. Yazılarda kullanılan resimler photoshop veya online resim boyutlandırma gibi araçlarla küçültülüp kullanılmalıdır. Ayrıca yazılara eklenen resimler width ve height değerleri ile boyutları ayarlanıp hızlı yüklenmesi sağlanmalıdır.

Bu ve buna benzer site hızlandırma işlemleri yapıldığı takdirde siteler artık seo  kriterlerinden birini de yerine getirmiş olup ziyaretçiler, arama motorları ve botları tarafından artı puan alınıp ileriye dönük başarılar edilebilir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim