Teknik SEO Dengesi İçin 5 Öneri

Teknik SEO Dengesi İçin 5 Öneri

Global alanda SEO makalelerini incelediğinizde “Teknik SEO” ve “Teknik Olmayan SEO” gibi ayrımlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni, teknolojinin gelişimiyle birlikte, SEO tekniklerine, kreatif çalışmaların da eklenmesidir. Başka bir deyişle, SEO’nun artık eskisi gibi sadece teknik konuları değil, yaratıcılık gerektiren konuları da kapsadığını söylemeye çalışıyoruz. 
O halde, yukarıdaki ayrımın doğru olduğunu kabul edersek, ikisi arasındaki dengeyi nasıl sağlayabiliriz? İşte bu yazımızda, dengeli bir SEO stratejisi için neler yapabilirsiniz, bunları araştırdık.

1. Şirketiniz İçin Teknik SEO’nun Rolünü Kavramalısınız

Teknik SEO dendiğinde akla ilk olarak “kodlama” gelir. Günümüzde birçok organizasyon, teknik SEO’yu diğer tüm çalışmalardan ayrıymış gibi düşünüyor. Bu hataya düşmemelisiniz!  Teknik SEO Ekibiniz, içerik üreticileri ve link geliştiricilerle birlikte çalışmalıdır. Çünkü organizasyonda SEO hedefli olarak yapılan her çalışma, mutlaka teknik SEO’nun konusu altındadır. 

2. Sayfa İçi ve Sayfa Dışı (On-Page & Off-Page) Optimizasyon Dengesi

Sayfa içi optimizasyon ve sayfa dışı optimizasyon çalışmaları, birbirlerinden çok farklı faydalar sunuyor. Fakat, her ikisinin ortak bir yanı var ki, o da her ikisinin de içerik çalışmalarınıza olan etkisidir. Bu nedenle, her iki koldaki çalışmalarınızın dengeli yürümesinde fayda var. Sizin için sayfa içi ve sayfa dışı optimizasyonu ayırt edebilmeniz açısından hızlı bir liste hazırladık:

On-Page SEO

* Sitenizin yapısı, hiyerarşik düzeni ve tasarımı
* Başlık etiketleri ve meta açıklamalar
* Kodlama hataları (hata olmasa iyi olur tabii ki)
* Arama motorları tarafından okunabilirliği (indekslenebilirlik)
* Dahili linkler
* Site haritaları
* Sayfa içerikleri
* Site hızı
* Mobil uyumlu olması

Off-Page SEO

* Sosyal içerikler ve paylaşımları
* Makaleler ve konuk yazarlardan alıntılar 
* Gelen linkler
* Etki yaratan içerikler 

3. Her SEO Tekniği Tipi İçin Sorumluluklar Atayın

Hangi görevler teknik SEO konusuna giriyor? Daha kreatif çalışmalar kimlerin sorumluluğunda olacak? Örneğin; alt domain adreslerinin nasıl kullanılacağı veya site yapısının mimarisi, açık bir şekilde teknik SEO’nun konusudur. Diğer taraftan, sektörün öncü isimleriyle ilişkiler geliştirmek veya makale üretimi gibi konular daha çok kreatif ekibin işidir. Yine de, bazı SEO görevlerinde kafa karışıklığı yaşanabiliyor. Bu da genellikle “intelligent content” dediğimiz zengin içerik üretimiyle ilgili süreçlerde doğuyor. 
Ekiplerdeki görev dağılımının eksiksiz bir şekilde yapılması önemli! Eğer, bir görev; herhangi bir kişiye atanmamışsa, o görevi kimse yapmak istemiyor. Ya da, istese bile bu sorumluluğu üstlenebileceğinin farkında olmayabiliyor. Yazarken veya okurken bu madde size çok basitmiş gibi görünebilir. Ancak bu hataya düşerseniz çok ciddi SEO eksikleriyle (hatta satış oranlarının düşmesi gibi problemler dahil) karşılaşacağınız kesin!

4. İçerik İş Akışlarına Teknik SEO’yu Her Zaman Dahil Edin

Hem çeviri büroları hem de magazin dergileri gibi yayınla ilgili birçok kurum “Stil Rehberi” kullanır. Bu rehberde, tüm içeriklerle ilgili belirli kurallar net bir şekilde belirlenmiştir. Özellikle de markalaşmaya değer veren şirketler için bu tür stil rehberleri oldukça hayati önem taşır. Çünkü markalaşmanız için belirli bir çizgiyi ve tonu korumalısınız. Tabii ki içerikleriniz de bu çizgiyi yansıtmalı! 
H1, H2 etiketlerinin nerelerde kullanılacağı, başlık etiketlerini kimlerin yazacağı ve benzeri kuralları belirlerken; Teknik SEO ekibinizi de mutlaka işin içine dahil etmelisiniz. Böylece, içerik üretimi iş akışınızı sadece kreatif açıdan değil, teknik SEO açısından da kontrol altına almış olursunuz. 

5. Aradaki Dengeyi Bütçe Dengesine De Yansıtın!

Kimi uzmanlar, ABD’de, 2020 yılında SEO harcamalarının yıllık 80 Milyar Dolar’a ulaşacağını tahmin ediyorlar. Gerçekler ve rakamlar ortadayken, SEO’ya ayırdığınız bütçeyi, içerik bütçesinin bir kısmı olarak görmekten vazgeçin! Pazarlama bütçenizi planlarken, SEO harcamalarını birer gider değil, yatırım olarak görmeli ve planlamanızı buna göre dengelemelisiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim