Teknik SEO'nun Geleceğinde Bizleri Neler Bekliyor?

Teknik SEO'nun Geleceğinde Bizleri Neler Bekliyor?

Bir yandan web teknolojileri büyümeye ve gelişmeye devam ederken, teknik SEO’ya gösterilen ilgi de aynı şekilde artış gösteriyor. Peki gelecekte SEO’nun teknik tarafında ne tür yeniliklerle karşılaşacağız? Gelecekte bizleri neler bekliyor? 
Teknik SEO’nun yepyeni bir popülerleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. 2016 yılından itibaren işaretlerini görmeye başladığımız bu trend, 2017’de de büyümesini sürdürdü. 
Web dünyası, eskiye kıyasla şu an çok daha kompleks bir yapıya sahip. Hatta o kadar ki, her yeni gelişmeye bir anda uyum sağlamak gerçek anlamda zor ve ekip çalışmasını gerektiriyor. 
İşte bu genel çerçeve içerisinde gelecekte teknik SEO’yu bekleyen yenilikler var. Birkaç tanesine değinelim. 

Daha Fazla Data 

Günümüzde, yine geçmişle bir kıyaslama yaptığımızda, hem kullanıcılar olarak daha çok veri üretiyoruz, hem de daha çok profesyonel bu verilere ulaşmak için çabalıyor. Bu yüzden, yüksek hacimli verileri işlemek, bu verilerden fayda sağlamak adına kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Müşteriler, web siteleri, webin kendi veri havuzu, hatta insanların web dünyasını nasıl kullandıkları ile ilgili sürekli artış gösteren bir veri okyanusu var. 
Eskiden, tahminlere ve fikirlere daha çok odaklanıyorduk. Şimdi ise bu verileri sağlıklı bir şekilde kullandığımızda, önümüzü de somut olarak görebiliyoruz. Her gün yepyeni yardımcı SEO araçlarıyla karşılaşmamızın bir nedeni de bu! 
Google da aynı şekilde veriyi önemsiyor ve kullanıcılardan elde ettiği veriye büyük bir öncelik tanıyor. 
Kısacası, çok yakın bir gelecekte, web sitelerine sadece bir veri kaynağı olarak bakılabilir. 

Mobil, Hız ve Güvenlik

Bildiğiniz gibi mobile-first-index testleri başladı. Bu da, artık yayına girmek üzere olduğu anlamına geliyor. Bu büyük geçişle birlikte SEO anlayışı ve kullanılan yardımcı araçlar da önemli bir paradigma değişimiyle karşılaşacak. Google’ın sunumlarına dikkat edin, artık “tıklama” kelimesinden çok “dokunma” kelimesini kullanıyorlar. Çünkü algılarımız günden güne mobil ağırlıklı bir dünyaya doğru ilerliyor. 
Mobile-first-index’in, teknik SEO açısından bir süre karmaşa yaratacağı düşünülüyor (işinizi son güne bırakmazsanız bu karmaşadan kendinizi kurtarabilirsiniz). Sayfalama, içerik paritesi, iç linkler, yapısal veri ve daha sayamayacağımız birçok konuda çoğu web sitesi sorunlarla (eksikliklerle) karşılaşacak. UX kaygılı nedenlerden dolayı saklanan içerikler, mobile-first-index geçişiyle birlikte ağırlık kazanacak. İçerik tasarımıyla ilgili seçenekler de bu sayede artacak. 
Mobile-first-index geçişinin getireceği diğer önemli bir yenilik de sayfa hızıyla ilgili. Google’ın yapmış olduğu açıklamaya göre, mobile-first-index’te sayfa hızı bir sıralama faktörü olarak bugünkünden daha da önemli hale gelecek. 
Diğer bir konu ise güvenlik. Siz de sektör haberlerinden takip ediyorsunuzdur. Güvenlik, şu anda başı çeken ilk konular arasında. Geçtiğimiz yıl “Equifax” hack gibi çok ciddi saldırılarla karşılaşıldı. Google Chrome’un şu an “güvenli değil” uyarısı vermesinin çok haklı sebepleri var. HTTPS geçişleri mutlaka yapılmalı. 
Diğer taraftan, Avrupa Birliği, gizlilikle ilgili yepyeni kanunlar çıkardı (GDPR: Veri Koruma Genel Düzenlemesi). Bu tür düzenlemelerle, şu an erişebilir olduğumuz birçok veriye erişimimiz kısıtlanabilir. Aynı şekilde, veri elde etmek de zorlaşabilir. Güvenlik ve hakların korunması arasında bir rekabet yaşanacağı ve bunun seyrinde yepyeni gelişmelerle karşılaşabileceğimiz çok açık.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim