Yeni Nesil Arama Motorları Ve Sitenizin Yükselmesi
Bu yazımızın genel amacı modernleşen arama motoru kullanıcılarına yeni nesil aramanın nasıl yapılacağı ve arama motorlarında yükselmek için öneriler içermektedir.
Geçtiğimiz zamanlarda arama motorları sadece içerik içerisindeki kelimelere bakarak sıralama yükseltmesi yapıyordu, bu sıralamada manipülasyonlar kaçınılmaz şekilde içerik tekrarlarına yöneltiyordu, şimdiki değineceğimiz konu ise yeni nesil arama motoru Google’nin nasıl sıralama yükselttiği ile ilgili tüyolara ve ipuçlarına değineceğiz.
Klasik yöntemde web sitesi sıralamasında etkili yöntem ;
Tarama : Sitenizin Google botları aracılığı ile taranması işlemi,
Dizin : Google botları taradığı içeriği belleğine alması ve arama sonuçlarında göstermesiydi.
Şuanda kullandığımız yeni nesil arama motoru hakkında Matt Cutts un hazırlamış olduğu videoyu yeterli derecede İngilizceniz var ise izleyebilir not alabilirsiniz, yok ise yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
İlgili videoya buradan ulaşabilirsiniz.
Arama motorlarının çalışma mantığı web site içerisinde derinlemesine bir tarama gerçekleştirerek, birçok etkene göre puanlama sistemi oluşturmaya başladı. Sitenizin puan derecesi ne kadar üstün olursa rakiplerinizi puan toplayarak geçebileceğinizi göstermekte. Puan toplamak Google’nin gözünde önemli fakat, puanlarınız arttığı gibi eksi puanlarda alabilirsiniz. Unutmamalıdır ki tüm yapılan işlemlerde hile yada eksik görülen noktalar olur ise Google Penguen, Google Panda gibi güncellemeler her zaman çıkacaktır, bu güncelleme karşısında sitenizi korumak yada güncellemeye hazır hale getirmek istiyorsak öncelikle Google puanlama sisteminden iyi not almamız gerekiyor.
Siteye verilen puanlar ;
Güven
Güncel ve Alakalı İçerik
Site İçi Bağlantılar
Yerel Olarak Lokasyon Belirtme
Alan Tarihi
Ayrıntılı İçerik
Sayfalarınızın Sıralamaya etken olan puan kategorileri ;
Meta verileri
Sınıflandırılması (Kategorilere önem verilmesi)
Güvenle verilen dış bağlantılar
Semantik bağlantılar
Dil göstergeleri (farklı dilleri belirleme)
Önem faktörler (kalın, italik, renklendirilmiş yazı ve listeler)
Sitenize olumsuz davranışlar için puanlama ;
Alakasız içerik bağlantıları,
Geçici bağlantılar,
Trustrank düşük siteler (Güven vermeyen siteler)
Spam içerik olan bağlantılar
Bazı sınıflandırmalar yaparak, web sitemiz için yararlı olabilecek şekilde diğer siteler ile ilişkisi, içeriği gibi bilgileri gözden geçirerek Google tarafından sitemize iyi bir güven ve değer alabiliriz.
Bu sınıflandırmalara örnek olarak ;
Sitenizden diğer sitelere verdiğiniz ve aldığınız dış bağlantılar,
Sosyal siteleri göz önünde bulundurmak,
Kullanıcılara bilgi içeren hedef içeriği sunmak gibi yaklaşımlarda bulunabiliriz.
Google Sıralama Mekanizmasını Anlamak
Makalemizde şuana kadar okuduklarınızı üç ana fikirde tamamlayabiliriz;
Puanlama Sistemi: Sitemize Google tarafından iyi veya kötü bir değer veriliyor, bu değer sonucunda sıralamaya etkisi ölçülüyor.
Yeniliklere Açık Olma: Sitelerinize en son güncellemede olduğu gibi güncellemelerden etkilenmemek ve rakiplerinizin önüne geçebilmek için yenilikçi zekâya sahip olmamız gerekiyor. Buna örnek olarak mobil cihaz kullanımı arttıkça sitenizi mobil aramaya destek verdiğini, mobil cihaz ile sitenize gelen kişiye mobil destek verildiğini göstermeniz gerekiyor.
Mimleme: Sitenize gelen eksi puan yüzünden sıralamalarda etkisi olmuyor ise, cezalandırmalar ile karıştırmamak gerekmekte. Google zaten tam anlamı ile oturtamadığı Penguen ve Panda algoritmalarına takılması gibi değildir. İlk verilen puana göre derecelendirilip sıralamada değer almaktadır.
Bu mekanizmaların her birinde web sitesi sıralama sonuçları ile alakalı yükselme veya düşme görebiliriz.
En önemli özelliği sizler için sona sakladık, SEO Uzmanlığımızda yenilikleri elbette takip etmekteyiz, bu yeniliklerin en başında size verebileceğim ipucu sitenize author (yazar) meta tagı ile alakalı olmasını belirtmek istiyorum.
Bundan önceki sonuçlara bakacak olursak;
Önceden sitelerin anahtar kelimeleri içeriklerinden aramanızla ilişkin kelimeler ve 10 tane sonuç görebilmekteyken, şuan bu sonuç 20 olarak arttı ve Google + özelliği olan yazar tanımlama tagı ile sitelerimize kullanıcılar tarafından hatırlanması gereken küçük profil resminizi de sitenizin yanında belirtiyor.
Üstte vermiş olduğumuz ipucu gibi bir çok yeni özellikler devreye girdi, arama sonuçlarına etkileri ise çok ciddi oranda sonuçlara etki etti bunlar ;
Kullanıcıların geçmiş arama sorgularına göre sıralama yapmak,
Sosyal medya olarak paylaşılan içeriklerin üst sıralara taşınması,
Coğrafi konuma göre arama sonuçlarının sıralanması,
Geçici sıralama dediğimiz kullanıcılara yönelik güncel içerikler tarihlere dayalı sıralamalara etki etmektedir.
Google arama motorunda sıralamanız güncel ve iyi bir sırada ise bu sıralamanızı kaybetmemeniz içinde önerilerimiz olacak. Sitenizde yeni nesil arama motorları tarafından asla yapılmaması gerekenler ;
Gizli içerik veya gizli yönlendirmeler,
Hacked sitesi olmak,
Anahtar kelimeler ile tekrarlanan içerik yapılması,
Park edilmiş domainler,
Spam yapmak,
Ücretsiz dinamik dns sağlayıcılarda bulunmak,
Alakasız ve değersiz içerik,
Doğal yoldan alınmayan linklerden kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.
Bir Önceki Makalemiz : Google Page Speed ile Sitenizi hızlandırın
Bir Sonraki Makalemiz : Sinyal geri dönüş süresi optimizasyonu