Google Nasıl Çalışıyor? Google’a Yardımcı Olabilirsiniz

Google Nasıl Çalışıyor? Google’a Yardımcı Olabilirsiniz

Google gibi arama motorları nasıl çalışıyor? Web sitenizi, ne tür yöntemlerle anlıyor? Bu yazımızda, temel düzeyde bu soruların yanıtlarını vereceğiz. 
Arama motorlarının çalışma prensiplerinin, özellikle son yıllarda oldukça karmaşık hale geldiğini kabul edelim. Fakat yine de, çalışma prensiplerinin bir insanınki kadar karmaşık olmadığı da açık! Aşağıdaki yöntemler, Google gibi arama motorlarının sitenizi daha iyi anlaması için yapabileceklerinizi ve gerekli ilkeleri içeriyor. 

Şema Yapılandırması İle Arama Motorlarının İşini Kolaylaştırın

Diyelim ki, web sitenizde 10.000 kelimeden oluşan bir içerik var. Ekmek nasıl yapılır, bunu detaylıca anlatıyorsunuz. Böyle bir makalede; yazarı, ekmek tarifini, malzemeleri ve pişirmek için gerekli adımları anlatırken nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor? İşte, şema işaretleyiciler de (schema markup) tam da bu noktada devreye giriyorlar. Bu tekniği kullanarak, içeriğinizin ne ile ilgili olduğunu arama motorlarına daha iyi anlatırsınız. Çünkü, spesifik sınıflandırmalar yapmış oluyorsunuz! 
Şemalarla, içeriğinizi organize etmiş olduğunuz için arama motorları da, içeriği daha teknik bir indirgeme ile daha kolay sınıflandırıyor ve daha kolay anlamlandırıyor. Tüm bunlar, Google sıralamaları için birer fırsat demektir! Schema. Org kullanımı hakkında detaylı makalemizi inceleyebilirsiniz.

"Canonicalization” İle Arama Motorlarına Öncelikli Sayfaları Bildirmek 

Google, farklı web sitelerinde benzer içerikleri yakaladığında, bazen hangi içeriği indekse dahil edeceği konusunda tereddüt yaşayabiliyor. “Tag”, yani etiketler de bunun için var. Etiketler yardımıyla, Google’la daha direkt bir iletişim kurabilmek mümkün. Bu etiketin özelliği de, Google’a işaretli içeriği tercih etmesini bildirmektir. Böylece Google, çakışan veya birbirinin aynısı olan içerikler arasında daha sağlıklı bir tercih yapabilecektir.

Canonical Etiketi Hangi Durumlarda ve Nasıl Kullanılır?

rel="canonical" etiketini kullanarak, Google’a bir içeriğin tamamen orijinal versiyonunun nerede olduğunu belirtirsiniz. Daha Türkçe bir tabirle şöyle söylemiş olursunuz: “Bunu indeksleme. Şu kaynak sayfasını indeksle!”. 
Kimi zaman, bazı içerikler sizin için ön plandadır ve çok değerlidir. Doğal olarak, bu içerikleri yenilemeniz, revize etmeniz gerekebilir. İçeriği tekrar, başka bir kanalda yayınlarken, içerik çakışması hatasına düşmemeniz için bu etiketi kullanmanız yeterli. 
Birçok yazımızda vurguladığımız gibi, Google, arama kalitesi açısından daima orijinal içeriğin yanındadır. Eğer ürettiğiniz içerik tamamen size özgüyse, bunun bir güç olduğunu daima hatırlayın ve "canonical" etiketini gerektiği biçimde kullanın. Aksi halde Google, hangi içeriğin gerçek anlamda kaynak içerik (orijinal) olduğuna, kendi yöntemleriyle karar vermek isteyecektir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim